Wi-Fi hotspot szinte a "semmiből"

Előfordulhat, hogy sürgősen szükségünk lenne Wi-Fi kapcsolatra, de az adott helyen (pl. munkahelyen) csak vezetékes hálózat működik.  Még sincs minden elveszve.

A megoldás egyszerű, ha van egy hagyományos munkaállomásunk, vagy laptopunk, ami csatlakozik az Internethez. Továbbá kell, legyen egy már előre telepített  Wi-Fi lehetőség az iménti adott gépen (például USB-be dugható Wi-Fi egység, stick a feltelepített meghajtó programokkal)! Valamint rendelkeznünk kell az adott gépen rendszergazdai (program telepítési) joggal!

Ez esetben első lehetőségként nincs más dolgunk, mint telepíteni és elindítani egy olyan kis programot, amely a munkaállomásunkat Wi-Fi hotspot-tá változtatja...

A második lehetőségünk pedig az, hogy semmi programot nem telepítünk, csupán két utasítással parancsot adunk a gépünknek, hogy működjék Wi-Fi hotspot-ként.


Nézzük az első lehetőséget!
Egy ingyenes (Windows-os) program a Virtual Router. Ha a számítógépen amúgy a Wi-Fi kapcsolat működőképes (pl. fel is van telepítve az USB-s stick driver-e), akkor feltelepítve és elindítva a programot, csak a Wi-Fi hálózatunk nevét (SSID) kell megadnunk és ki kell választanunk egy legördülő listából azt, hogy melyik hálózatunkat közvetítse ki a program a Wi-Fi irányába. Ez legtöbbször a "Helyi kapcsolat" Továbbá egy tetszőleges jelszót is meg kell adjunk, amivel a csatlakozó eszközeink (pl. tablet) elérik majd a szolgáltatásunkat.

Nézzük a második lehetőséget!
Ha nem akarunk programot telepíteni (pl. idegen helyen) és Windows 7-tel, vagy újabbal rendelkezünk, akkor a következő módon is létrehozható ilyen hotspot funkció.

A Start menü futtatás-ba írjuk be, hogy cmd, majd a megjelenő listában kattintsunk jobb egérgombbal a megjelenő cmd.exe sorra! A lebegő menüből válasszuk a Futtatás rendszergazdaként lehetőséget! A megjelenő parancssori ablakba gépeljük be:

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid="SSID" key="jelszó"

ahol az "SSID" a Wi-Fi hálózatunkat azonosító név, míg a "jelszó" az a jelszó, amivel majd ehhez a hálózathoz csatlakozni lehet (idéző jelek nélkül!).

Példa: netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=hapci key=hofeherke

Így a hálózatunk neve (amit a mobil eszközökön tallózva láthatunk majd a listában) hapci lesz, csatlakozni pedig a hofeherke jelszóval tudunk majd.

Majd akkor, ha a Wi-Fi szolgáltatásunkat el is indítjuk, mert egyenlőre még nem fut. Ehhez szintén a parancssorba be kell írnunk:

netsh wlan start hostednetwork

Már fut a Wi-Fi hotspot-unk, de nincs megadva neki, hogy honnan kapja az Internet kapcsolatot. Ennek beállításához a Vezérlőpult / Hálózati és megosztási központ / Adapter beállítások módosítása menübe navigálunk és ott az Internet kapcsolattal rendelkező eszközünkre (többnyire Vezetékes kapcsolat) jobb egérgombbal kattintva megnyitjuk a Tulajdonságok opciót. Ezen belül a megosztás fülön kiválaszthatjuk a virtuális Wi-Fi adapterünket és készen is vagyunk.

Ekkor a hotspot-unk mindaddig működik, amíg az első megoldás esetén a (Virtual Router) program fut, valamint a munkaállomásunk és a vezetékes hálózati kapcsolat is működik!

Linux-ra is van hasonló megoldás, bár kissé bonyolultabb a beindítása (nemcsak egy exe telepítéséről van szó).

Fontos! Ha az Internet elérést proxy szűri (pl. nagyvállalati környezetben, vagy oktatási intézményben), akkor a csatlakozó eszközön (mobil, tablet, vagy egy másik PC...stb.) azt konfigurálni kell. Bővebb információkkal a helyi rendszergazda tud szolgálni (talán).

A mobil eszközön a proxy beállítását az alábbi nyolc lépésben tehetjük meg:

  1. Csatlakozzunk az eszközzel az imént létrehozott Wi-Fi hálózatunkhoz!
  2. Beállítások / Wi-Fi
  3. Érintsük hosszasan a Wi-Fi kapcsolatunk nevét!
  4. Hálózati beállítások módosítása (Modify network config)
  5. Szakértő mód engedélyezése (Advanced config)
  6. Proxy beállítása
  7. Kézi beállítás (Manual setting)
  8. Adjuk meg a proxy-szerver nevét, vagy ip-címét, valamint alatta a portot!

Már netezhetünk is... Vigyor

Vegyük észre, hogy létezik a fenti megoldás egy további alkalmazási lehetősége is!

A módszert használhatjuk Wi-Fi jelek erősítésére (repeater) is. Ilyenkor az a feladat, hogy az erősítést végző eszköz kábel helyett egy másik Wi-Fi eszközön (szintén USB-stick) keresztül csatlakozzon az Internetre. Ekkor a két Wi-Fi hálózatnak különböző SSID-vel kell rendelkeznie!

Ha ilyen rendszeren végezzük el a fenti beállításokat, akkor a Wi-Fi hatótávolság a duplájára növelhető, illetve a közvetítő gép alkalmas elhelyezésével ott is lehet Wi-Fi, ahol amúgy nem volt lehetséges a vétel.

Ez esetben tehát a gépnek két különböző, egymástól független Wi-Fi csatlakozással kell rendelkeznie.

Megjegyzés: Elviekben lehetőség van egyetlen Wi-Fi eszköz esetén is az erősítő feladat ellátására, de ennek ismertetése túlmutat e cikk keretein. A kereskedelemben persze kaphatók ilyen eszközök.

Attachments:
Download this file (Virtula Access Point on Linux.pdf)Virtula Access Point on Linux.pdf[Angol nyelvű leírás Linuxhoz]696 kB