Abevjava telepítése Ubuntura

Noha az APEH által alkalmazott AbevJava nyomtatványkitöltő plattformfüggetlen (Java alapú), esetleg mégsem telepíthető Linux alatt egyszerűen. A telepítés nálam bevált módját az alábbiakban mutatom be.

Fontos! Nem ajánlom senkinek, hogy Ubuntu alatt a NAV oldalán található JavaWebStart-ot (azaz a web-es Abevjava telepítőt) futtassa! Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy a telepítő csak akkor fut le rendesen, ha rendszergazdaként indítjuk a böngészőnket (pl. gksudo firefox). A másik probléma az elsőből fakad. Történetesen az, hogy az Abevjava ezek után csak rendszergazdaként lesz elérhető! A program használata így eléggé körülményes és az azzal létrehozott fájlok sem lennének könnyen elérhetők...

Szóval lássuk a járhatóbb utat! Nevetés

E cikkem alján letölthető egy kis parancsfájlocska, ami helyettünk elvégzi a munka nagy részét. Töltsük le valahová, ahol majd megtaláljuk!

Fontos! A program használatához a gépünkön telepítve kell legyen az Oracle Java valamilyen frissnek mondható verziója! Ha nincs a gépen Java telepítve, nyissuk meg az imént letöltött fájlt a jobb egérgomb megnyitás / egyéb / megjelenítés-sel, és töröljük ki az első két sor elől a # jeleket! És még ne zárjuk be!

Ez a kis parancsfájl 2014-ben jól működik. 2014 után viszont esetleg le kell cserélni majd a

wget http://www.nav.gov.hu/data/cms36637/abevjava_install.jar

sort úgy, hogy az AbevJava jar-változata aktuális verziójának címét az "ÁNYK - AbevJava Java WebStart - kattintson ide a telepítéshez" soron jobb egérgombbal kattintva a Hivatkozás címének másolását választva kimásoljuk. Ezután az így kimásolt hivatkozást illesszük be a parancsfájl wget-tel kezdődő sorában a korábbi hivatkozás helyére. Bonyolultabban hangzik, mint ami valójában! Kacsintás

Mentsük el a változást, majd zárjuk be az ablakot!

A fájlkezelőben kattintsunk rá jobb egérgombbal és válasszuk a futtatás terminálban-t! A bejövő terminál ablakban adjuk meg jelszavunkat és a futás folytatódik, melynek végén bejön az Abevjava telepítő ablaka.

Haladjunk végig a telepítési folyamaton az igenek meg a továbbok nyomkodásával!

A még nyitva tartott terminálból

sudo gedit /usr/share/abevjava/abevjava_start

paranccsal nyissuk meg az Abevjavát futtató parancsfájlt és javítsuk ki az elejét az alábbira:

#!/bin/sh
cd /usr/share/abevjava/
. ./setenv

Mentsük el és zárjuk be!

Ezek után az Abevjava az asztalra települt kis ÁNYK feliratú ikonnal indul. Az elkövetkezendő években már nem kell ezt a telepítést újra elvégeznünk (hanem csak első alkalommal) mivel az Abevjava önmagát frissíti időnként.

Attachments:
Download this file (abevjava_for_ubuntu.sh)abevjava_for_ubuntu.sh[Abevjava telepítő Ubuntura]0.5 kB