Ha megszakad a Wi-Fi...

Gyakori eset, hogy a Wi-Fi kapcsolat minden különösebb magyarázat nélkül egyszer csak megszakad. A rutinosabbak aztán rájönnek arra, hogy ha kihúzzák az USB-s Wi-Fi adapterüket a számítógépükből, a probléma egy időre megoldódik. Bosszantó, hogy a megszakadozás teljesen véletlenszerű. Van, hogy órákig semmi de van, hogy 5 percenként újra kell csatlakozni. A probléma engem is bosszantott így próbáltam a végére járni.

A Wi-Fi kapcsolatok 11 darab rádiócsatorna egyikét használják.  A kereskedelemben árusított routerek egy bizonyos (az adott földrajzi területre jellemző) gyári beállítással kerülnek forgalomba. Amikor az emberek a vásárlás után boldogan hazaviszik a routerüket többnyire nem változtatnak a csatorna beállításon. Így aztán főleg a (zsúfoltabb) lakótelepeken gyakran előfordul, hogy egymás közelében több router is üzemel ugyanazon a csatornán (ilyen a 6-os és a 11-es csatorna). A rejtélyes szakadozások leggyakoribb oka ez.

A router használati utasításában elolvasható, milyen módon lehet a használatos csatornát átállítani egy másikra. Az átállítás leginkább valamilyen web-böngészővel történhet, de vannak a router-ekhez adott telepítő CD-ken olyan telepíthető programok, melyekkel szintén állíthatók ezek a beállítások. Én ezeket a programokat nem szeretem (fel sem telepítem őket), a web-böngészős megoldást részesítem előnyben!

Az operációs rendszerek mindegyike lehetőséget ad arra, hogy a hálózati kapcsolataink beállításait lekérdezhessük. Ha ezt megtesszük, akkor megtudhatjuk, mi a routerünk címe (alapértelmezett átjáró, gateway address). Ezek után a böngészőben csak beírjuk a "http://" mögé azt a címet (pl. http://192.168.1.1), és meg is kapjuk a jelszókérő ablakot. Itt a felhasználónév és a jelszó is gyakran admin. Az utóbbi időben szerencsére ezeket az adatokat a routerek aljára is ráírják a cetlire apró betűkkel! Ha nem, úgy a felhasználói leírásban megtaláljuk.

A Wi-Fi beállításai

Ha sikerül belépni a router beállító felületére, a Wi-Fi résznél két dolgot kell megtennünk. Az egyik, ha a Channel Auto-ra van állítva (nem a Wireless mode, mert az a titkosítás módjára vonatkozik, az maradhat Auto-n!!!), azt mindenképpen egy fix számra állítsuk inkább! Amúgy is a Channel értékét kell megváltoztatnunk egy megfelelő értékre (ez a második teendő). Állítsunk be egy másik tetszőleges értéket és mentsük el a beállítást!

A router újraindul és nekünk is újra csatlakoznunk kell. Ezek után valószínűleg a rejtélyes szakadozás megszűnik. Ha nem, úgy lépjünk be ismét az iménti router beállításokhoz és állítsuk ismét egy másik csatornára!

Léteznek olyan programok, melyekkel kilistázhatjuk a környezetünkben működő Wi-Fi hálózatok csatornaszámait. Ilyen páldául a több fajta Linux disztribúcióra is telepíthető wifi-radar.

Windowsra is létezik hasonló nevű szoftver. Ezekkel könnyedén eldönthető, hogy melyik csatorna lesz a legjobb a számunkra...

De okostelefonokra is letölthető olyan ingyenes alkalmazás (app), ami kilistázza nekünk a használt csatornákat. Nyilván azt a számot kell választanunk a router beállítása során, amelyik nincs a listában, vagy a legkevesebb alkalommal fordul elő!

Sok sikert kívánok!