Flash kártyák másolása, mentése

Egyre több olyan eszköz kerül a használatba, ami különböző, főleg Micro SD adatkártyákat használ. Előfordulhat időnként, hogy a kártyáról kell egy klónt, egy tökéletes másolatot készítenünk.. Ennek lépéseit mutatom be az alábbiakban.

Két operációs rendszerrel fogok foglalkozni. Az első a Windows rendszerek alatti megoldás, mivel ez az egyszerűbb. Kíssé bonyolultabb megoldás a különböző Linux rendszerek alatti másolás.

Windows alatt egyszerűen csak le kell tölteni a Win32DiskImager programot, mely a neve ellenére jól működik a Windows 7 64 bites változat alatt is. Indítsuk el a letöltés után a telepítést.
A másoláshoz természetesen szükségünk van egy SD-kártya olvasóra. Okos telefont nem próbáltam erre a célra használni de lehet, hogy megérne egy misét.

A Számítógépen nézzük meg, hogy a kártya milyen betűjelet kapott, miután csatlakoztattuk! Például E:

Ha megvan, indítsuk is el az imén telepített és letöltött programot!

muo-rpi-clone-read

Fontos megértenünk, hogy a klónozás mind a Windows, mind a Linux alatt azonos logika szerint történik. Először a forrás-kártyát lemásoljuk egy nagy fájlba a számítógépünkre, majd onnan másoljuk ki a cél-kártyára.

Az iménti programunk tehát elindult. Az Image file mezőbe írjuk bele azt a fájlnevet és elérési utat, amibe a kártyát menteni szeretnénk. Ez egy általunk kitalált tetszőleges név lehet.

A Device legördükő listából válasszuk ki a kártya betűjelét (pl. E:), majd nyomjuk meg a Read gombot. Ekkor elkezdődik az adat tartalom másolása a gépünkön megadott nevű fájlba. Ez eltart néhány percig, legyünk türelmesek!

Ha kész, válasszuk le a kártyaolvasót, és tegyük bele a másik kártyánkat! Egy jó tanács, hogy valami kíméletes módon jelöljük meg a kártyákat (pl. színes alkoholos filccel), mert elég egy telefonhívás és utána már nem tudjuk, melyik kártya melyik is...! Kellemetlen, mikor a forrásra visszamásoljuk a tartalmát és a cél üresen marad...

Ha megvagyunk, ellenőrizzük le a Device legördülő mezőt és ha mindent rendben találtunk, meg is nyomható a Write gomb!

Újabb pár perces várakozás után elkészül a másolatunk. Válasszuk le az olvasót és vegyük ki a kész kártyát!

Linux alatt kissé másként van a dolog. Az olvasáshoz először meg kell tudnunk a kártyaolvasó meghajtó-nevét. Még ne dugjuk be a kártya olvasónkat a kártyával, hanem az

ls /dev/sd*

parancsot adjuk ki a terminálból!

Ezután csatlakoztassuk az olvasót, majd ismét adjuk ki az iménti parancssort (ls...)!

Figyeljük meg, hogy a kapott két eredmény közt mik a különbségek! Nálam például a második parancs kiadása után megjelentek az alábbiak:

/dev/sdd
/dev/sdd1
/dev/sdd2

Az első, ami a /dev/sdd (sorszám nélküli) a fizikális eszköz, tehát a teljes SD kártya neve. A másik kettő pedig rajta a két partició neve. Nálam ez van a példában, Önnél lehet ez más a másolandó adatoktól függően.

FIGYELEM!!! Nagyon fontos, hogy a következő parancsoknál a kártyaolvasó fizikai nevét és csak azt helyesen adjuk majd meg! A partíciók nevei nem lesznek jók! Nálam a példámban ez a /dev/sdd volt, de könnyen lehet, hogy ez Önnél más. Gondosan járjunk el az imént vázolt eljárásnál a meghajtó nevek feltárásánál! Ha nem a megfelelő eszközre (SD kártya) másoljuk majd a lementett képfájlt, hanem mondjuk egy másik merevlemezünkre, akkor a parancs kérdések nélkül végre is hajtja és az adataink amik a lemezen voltak, elvesznek! Én tapasztalatból tudom, hogy ez milyen fájdalmas lehet...

A fájl létrehozásához adjuk ki a

sudo umount /dev/sdd1
sudo umount /dev/sdd2

parancsokat (értelemszerűen sdd-k helyére azt ami nálunk a valós eszköz)! Ezzel leválasztottuk a particiókat, ami előfeltétele a következő hibamentes másolásnak.

sudo dd if=/dev/sdd of=elérési út és fájlnév bs=4M


ahol az "elérési út és fájlnév" egyben értendő. Nálam a parancs például:

sudo dd if=/dev/sdd of=./save_sd.bin bs=4M

Adjuk meg a jelszavunkat, majd várjunk türelmesen (néhány percet), amíg a másolás és fájl-írás befejeződik!
A parancs egyébként magáért beszél. Az if az a hely, ahonnan olvas a dd parancs és az of az a hely, ahová írja az olvasottakat és mindezt a bs=4M által megadott 4MByte blokkmérettel teszi. A /dve/sdd helyére természetesen azt kell írnunk, amit az ls /dev/sd* parancsok során feltártunk!


Utána cseréljünk kártyát majd adjuk ki a


sudo dd if=elérési út és fájlnév of=/dev/sdd bs=4M

parancsot és várjunk a másolás végéig! Majd adjuk ki a sync parancsot és leválaszthatjuk a kártya olvasót.

Ezzel el is készültünk a másolással.

A fenti eljárást én a Raspberry PI kártyák készítésekor, archiválásakor használom.

Sok sikert kívánok!