Számítógép távoli beindítása

Bizonyára sokan kerültünk már olyan helyzetbe, hogy otthoni, munkahelyi, vagy máshol szunnyadó számítógépünket be kellett volna indítani, de senki nem volt a gép közelében, aki ezt megtehette volna nekünk. Az alábbi cikkem ennek egy megoldására ad tanácsokat.

A megoldás egy általánosan (és informatikai körökben gyakran) használt Wake On LAN (röviden WOL), azaz helyi hálózaton történő ébresztésnek nevezett eljárás.

Ahhoz, hogy a használhassuk, néhány fogalmat meg kell, hogy értsünk! Akik nem annyira jártasak a számítógéphálózati fogalmak terén, azoknak annyi segítséget adok egy közigazgatási hasonlattal élve, hogy az IP-cím a hálózati eszköznek (számítógép, Router...stb.) olyan, mint a lakásnak a postai címe és a tulajdonos neve, a MAC-address a hálózaton kommunikáló eszközök közt pedig olyan, mint a lakás helyrajzi száma. A DNS (doménnév szolgáltatás) pedig talán olyan, mint a lakcím nyilvántartó a Belügyminisztériumban, mely megmondja, hogy milyen helyrajzi szám milyen lakcímhez és tulajdonoshoz (név) tartozik...

Egy lakás címe változhat (pl. politikai okokból), de a helyrajzi szám sokkal stabilabb dolog, ritkán változik.

Ebből már sejthető, hogy a MAC-address (MAC-cím) néhány kivételtől eltekintve a gyárban beállításra kerül, és nem is változtatható meg, kivéve az újabb Router-ekben. De IP-cím (lakcím) és doménnév (háztulajdonos neve) összerendelés akárhányszor módosítható... A MAC-address-ről itt nem szólok többet, csak a tisztább érthetőség miatt említettem meg.

Egy számítógép IP-címe, mely a hálózaton őt azonosítja attól függ, hogy az melyik hálózatban lett bekapcsolva, hogy a hálózati IP-címeket nyilvántartó és kiosztó szolgáltatás (ami otthon a Router-ben üzemel és DHCP a neve) milyen egyedi címet oszt ki a gépnek. Szabály, hogy egy helyi hálózatban minden IP-címből csak egy darab lehet, különben nem lennének egyértelműen azonosíthatók a gépek!

Előfordulhat tehát, hogy otthon a laptopunk például a 192.168.0.123 címet, míg a munkahelyi hálózatra dugva a 10.12.2.46 címet kapja. Két fontos dolog van ebben. Az egyik az, hogy az IP-cím (IPV4, tehát a manapság többnyire használatos hálózati mód esetén)  mindig 4 darab 0..255-ig terjedő pontokkal elválasztott számból áll. A másik, hogy a szabványok szerint a 10 és 192 kezdetű címek mindig helyi (lokális) hálózatokat jelentenek. Tehát otthon, illetve a munkahelyen a hálózati címek vélhetően így kezdődnek. Az olyan hálózat, amely nem helyi (pl. egy Internet szolgáltató cég hálózata), amihez a Router-ünk is csatlakozik, ha van előfizetésünk, más kezdetű címet kap (pl. 89.132.30.178 a UPC-nek). A Router tehát többek közt annyit csinál, hogy összeilleszti az alábbi módon a kinti világot a helyi hálózattal, mivel e két világ IP-címzése különböző. Az automatikus IP-cím kiosztást és nyilvántartást a Router-ben helyi hálózati szinten egy DHCP-nek hívott szolgáltatás végzi. Ha ez nincs (pl. letiltották a Router-ben), akkor a gépeknek előre, kézzel be kell állítani az EGYEDI IP-címet! Ha véletlenül mégis két egyforma IP-cím jelenik meg a hálózaton, akkor az elsőként bekapcsolt gépen az IP-cím ütközést jelző hibaüzenet jelenik meg.

Az Interneten minden Router önálló számítógépként szerepel, így tehát IP-címet kap. Nem lokálisat (192-vel, vagy 10-zel kezdődőt), hanem globálisat. Tehát, ha egy Router-re négy számítógép kapcsolódik a lokális oldalon, azok mind ugyanezen az IP-címen kommunikálnak a kifelé a külvilággal! Ezt nagyon fontos megértenünk és megjegyeznünk!

Amikor egy gép felébresztő üzenetet küld egy az Interneten lévő másik távoli gépnek, akkor az üzenethez tartozó fejlécben (ami automatikusan kezelődik) belekerül a helyi IP-cím, a helyi MAC-address (fizikai azonosító), a távoli gép MAC címe és IP címe, valamint a port sorszáma.

No igen, a port (kapu). Erről még nem beszéltünk. A számítógépünket úgy is felfoghatjuk, mint egy több üggyel is foglalkozó hivatalt, hatóságot. Minden ott lévő, különböző fajta ügyekkel foglalkozó osztály más szobaszámon található. Tehát más az építési osztály, más a vállalkozásokkal kapcsolatos, más a bírságokat behajtó... stb irodájának szobaszáma.

A számítógépünkben futnak programok, szolgáltatások és mindegyik más és más sorszámmal van azonosítva. Pl. ha weblapokat szolgáltatunk a külvilág számára, akkor 80-as a port, a kapu, amin elérhető. Míg ha a Skype üzemel, az meg esetenként a 443-as porton érhető el ugyanazon a gépen. Amikor az Internetről egy üzenet érkezik a helyi hálózat egyik számítógépéhez (mert ugyebár több gép is lehet), a Router az üzenet fejlécében tárolt IP-cím alapján dönti el, hogy melyik gép a címzett és a gép pedig a port-szám alapján tudja, hogy az üzenet melyik programnak szól. Amikor a program válaszol, szintén egy portot és címet tesz a fejlécbe, ami alapján a másik gép elérhetővé válik a számára.

A Router-ben (biztonsági okokból) beépítettek egy lehetőséget, amivel a Router át tudja fordítani a külvilág felé használatos portokat a helyi portokká. Például önkényesen dönthetünk úgy is, hogy a helyi hálózaton a szolgáltatott weblapjaink ne a 80-as porton legyenek elérhetők, hanem a 10342-esen. Ezt a Router-ben beállíthatjuk, és akkor az összerendelés alapján a Router mindig tudni fogja, hogy az a csomag, ami a 80 porton jött, a 10342-es porton figyelő programnak küldendő tovább. A portok száma 0..65535-ig terjedhet és az alsó 1024 port kötelező szabvány. pl. a weblap a 80-as...

A hálózati kommunikáció ennél jóval összetettebb, de ennyi már elég ahhoz, hogy megértsük a teendőket.

A WOL (Wake On LAN) a gépeket MAC-address alapján találja meg! Miért? Azért mert gépek IP-címmel csak éber állapotban, amikor már üzemelnek és címet kaptak, akkor rendelkeznek. Alvó gépnek (hasonlattal élve - forgalomból kivont autónak nincs rendszáma) nincs IP-címe! Csak a fizikai cím (MAC-address, csak alvázszám) alapján szólítható meg. Kérdezhetné valaki, ha a gép alszik, miként tudja értelmezni a neki küldött felébresztő csomagot? Nos a mai gépeknek létezik több kikapcsolt állapota is. Az egyik az, mikor áramtalanítjuk. Ekkor nem ébreszthetők fel. Aztán van, mikor csak leállítjuk (a Start menüből pl. Windows-ban). Ilyenkor a gép leáll, de a hálózati kommunikációt végző pici kis számítógépecske a hálózati kártyán továbbra is áramot kap és üzemel. Üzemel és árgus szemekkel figyel a 9-es porton. Amikor ezen a 9-es (vagy még a 11-es is használatos) porton egy adott, szabványban meghatározott adatsorozat (Magic Pocket, azaz mágikus csomag) érkezik, a hálózati kártya rögvest felébreszti a gépet.

Helyi hálózaton is felébreszthetik egymást a gépek. Erre lehet szükség például akkor, ha az ágyban lévő laptopunkkal szeretnénk a letöltött filmek közül egyet megnézni, de a filmek egy másik gépen tárolódnak és az a másik kollégiumi épületben lévő gép ki van kapcsolva. Ekkor nem kell kimászni az ágyból és átmenni az udvaron át a másik épületbe, hanem csak felébresztjük, várunk pár percet, míg rendesen beindul és kész. A felébresztéshez egy speciális programot, vagy parancsot kell használnunk. Linux-on a Gwakeonlan, míg Windows-on a Wolcmd nevű programocskák ilyenek. Előre beállítjuk rajtuk a felébresztendő gép IP-címét (ha globális, azaz távoli, akkor azt), MAC-address-ét, és a port számot (9). Ezek után csak egy gombot kell a programon megnyomni a távoli ébresztéshez. A Wolcmd parancssori módot tud csak, ezért utána kell írni az iménti paramétereket az indításhoz.

Léteznek olyan honlapok is, ahol beírjuk a szükséges adatokat (IP-cím, MAC-address, 9-es port) és megnyomva a gombot a TÁVOLI honlap elküldi az ébresztő parancsot. A kezdeti próbákhoz és beállításokhoz ez a legkényelmesebb megoldás. Ilyenkor nem kell senki segítségét kérnünk...

Honnan tudható meg az ébreszteni kívánt gép MAC-addresse? A parancssorból kiadott ifconfig parancs kiírja. Linuxon ilyenkor például a HWaddr 00:1e:8c:74:4b:46 szövegrészlet jelenti a MAC-addrest. Ebből a kettőspontokkal elválasztott számsorozatot kell felírnunk magunknak és elvinnünk az ébresztő parancsot kiadó géphez.

Távoli, az Interneten át való ébresztésnél viszont szükség van a Router globális címére is , amelyik mögött az ébresztendő gép is szunnyad. Honnan tudható ez? A megoldáshoz több lehetőségünk is kínálkozik. A legegyszerűbb az, ha a szolgáltatónktól fix IP-címet vásárlunk. Ez költséges és nem is mindig járható út (pl. munkahelyi gép). A másik pedig a DynDNS használata, aminek megértéséhez egy cikkem nyújthat segítséget. A harmadik az, hogy reménykedünk, hogy a szolgáltató nem változtatja az IP-címünket egy darabig, illetve a Router nem veszti el egy időre a kapcsolatot. Egy adott router IP-címét (a külvilág felé) a Router admin felületén, vagy a http://www.myipaddress.com/show-my-ip-address/ oldalon nézhetjük meg (azon az hálózaton, ahol a szunnyadó gép van). Az így kinyert globális IP-címet kell megadni az ébresztést végző programoknak.

Még egy fontos dolog van, amit meg kell értenünk. Gondoljunk bele! Kintről jön a Router-en át egy kis ébresztő üzenet, egy MAC-address-el és a 9-es porttal megjelölve. A Router mögötti helyi hálózaton van több gép. Honnan fogja tudni szegény Router, hogy melyik gépnek szól az ébresztő parancs? Szerencsés esetben a Router a mögötte lévő összes gépnek megküldi az ébresztést. Akire ez vonatkozik, az magára ismer és felébred.

De azt is lehet, hogy csak az adott gép kapjon üzenetet. Ekkor a DHCP-ben be kell állítanunk, hogy az adott MAC-address-hez mindig egy általunk megadott IP-cím osztódjon ki! Ez azt jelenti majd, hogy akárhányszor beindítjuk azon a hálózaton azt a gépünket, mindig az általunk előre beállított, fix IP-címet fogja az megkapni. Ha a gépet másik hálózatba visszük, ott persze ez nem lesz igaz!

A router-ekben és a számítógépekben üzemelnek tűzfalak. Ezek olyan falaknak foghatók fel, amelyeken csak ott van lyuk, ahol a szolgáltatásokat végző osztályoknak vannak az ajtói. Tehát a 0...65535-ig terjedő portok közül a tűzfal azokat a portokat (kapukat) tartja nyitva, amelyek mögött valóban léteznek figyelő programok. Ilyen figyelő például a 9-es porton a WOL a hálózati kártyában.

Mik kellenek tehát ahhoz, hogy egy távoli számítógépet beindíthassunk?

  • Legelőször is az kell, hogy adminisztrátori jogunk legyen az indítani kívánt gép oldali Router-hez! Ha ez nincs, akkor trükközéshez kell folyamodnunk, melynek ismertetése túlmutat e cikk keretein.
  • Kell egy program (pl. gwakeonlan), ami kiadja a WOL-parancsot a távoli gépnek.
  • Tudnunk kell a távoli gép MAC-address-ét és be kell állítanunk ebben a programban. Tehát fel kell írnunk azt egy papírra és a másik helyen ezt kell bállítani az ébresztő gépen.
  • A távoli (ébresztendő gép oldali) Router-ben a tűzfalon be kell állítani, hogy melyik IP-címhez tartozik (fixen) a MAC-address, amit ébreszteni akarunk (DHCP beállításoknál).
  • Ugyanezen a Router-en az ébresztendő gép IP-címét fixen össze kell rendelnünk a 9-es porttal (a Port Forwarding menüpontban).
  • A távoli gépnek ébreszthető módon kell kikapcsolva lenni!
  • A távoli gép BIOS-ában engedélyezni kell a WOL-t!
  • Ha szükséges, Operációs rendszerben is engedélyezni kell (pl. Windows 7 ilyen)
  • Amikor a gép beindul, a tűzfalon engedélyezve kell legyenek azok a portok, amiken keresztül a gépet használni szeretnénk. 22-es port ssh esetén, 5900-as VNC esetén, 21-es FTP esetén...stb.

Fontos! Wi-Fi hálózatra kapcsolt gépet általában nem lehet WOL-al felébreszteni!

Mi van, ha nem működik, ha nem indul be a távoli gép? Ilyenkor indítsa be valaki az ébreszteni kívánt gépet (skype-n történő kapcsolattartás mellett) és indítson el rajta egy Wake on Lan Monitor/Sniffer nevű programot! Ez kiírja, mikor az ébresztő parancsot kiadták és az megérkezik. Ha nem ír ki semmit, akkor a felébresztő mágikus csomag (Magic Packet, ahogyan angolul hívják) nem érkezett meg. Ilyenkor a gépet tegyük ki egymagában a Router helyére és próbáljuk meg úgy elküldeni neki a mágikus csomagot! Ha ez sem megy, akkor nézzük meg, hogy helyi hálózaton az ébresztést végző gép fel bírja-e ébreszteni az ébresztendőt!

Aki tud angolul, annak itt van egy nagyszerű leírás a szükséges műveletekről.

A fenti leírás első olvasatra talán kissé bonyolultnak tűnhet. Ha valaki mégsem tud megbirkózni ilyesmivel, kérje szakember segítségét!

Sok sikert kívánok!