"Öt perc gondolkodás helyettesíthet akár több napi munkát is!" a mottója ennek az oldalnak.

És rögtön egy figyelmeztetéssel folytatom: "Már viszonylag kevés, de elégtelen tudás is elegendő lehet ahhoz, hogy igazán nagy kárt okozzunk!"

A szerszámos ládánk az alábbi eszközöket tartalmazza:

 

A számítógép biztonsági mentése, klónozása - Clonezilla

A merevlemez (winchester) partícióinak átszervezése adatvesztés nélkül - Gparted

"Elérhetetlen" adatok elérése - Boot-olás pendrájvról

Régi, kis kapacitású pendrájvok hasznosítása

Ha nincsen kéznél pendrájv, vagy egyéb adattároló eszköz!

Windows XP "gyógyító" lemez - UBCD4Windows

Ninite - a telepítő szolga
 
Wi-Fi router a "semmiből"
 
Ha gond van a Flash player telepítésével

 

A számítógép biztonsági mentése, klónozása - Clonezilla

Aki számítógépet használ tudja, hogy mennyi izzadsággal és esetleg anyagi áldozattal jár egy működőképes, használható operációs rendszert feltelepíteni. Ha az így, nagy nehezen létrehozott rendszer egyik pillanatról a másikra összeomlik, lehet, hogy nem lehet gazdaságosan kijavítani.

Jó megoldás a megelőzés!

A megelőzés egyik lehetséges módszere, hogy az értékes adatokat és/vagy az operációs rendszert gazdaságosan (tömörítve) lementjük egy fájlba, és ezt a fájlt biztonságosan eltároljuk (például hordozható winchesterre, vagy DVD-re).

A feladat elvégzésére több ingyenes és fizetős megoldást is találni az Interneten. Én végigvizsgálgattam jópárat és a Clonezilla nevű ingyenes eszköznél tettem le a voksot. A használatát egy a lap aljáról letölthető magyar nyelvű leírás tartalmazza.

Amikor helyre kell állítanunk a (pl. vírusfertőzés miatt) tönkrement rendszerünket, akkor azt szintén ezzel az eszközzel tehetjük meg gyakran kevesebb, mint 20 perc alatt! Sokkal gyorsabb így, mint újratelepítgetni mindent és összevadászgatni az eltűnt értékes adatainkat.

A Clonezillát egy kis Linux rendszer indítja. És mivel Linux, ezért okos is egyben. Így bármilyen IBM-PC kompatibilis gépen lévő adat és op. rendszer mentésére használhatjuk. Az operációs rendszertől függetlenül! Linuxra és Windows-okra egyaránt. De Novellel is elboldogul...

Ha a használat során gondunk támadna segítséget is találunk a honlapon.


 

A merevlemez (winchester) partícióinak átszervezése adatvesztés nélkül - Gparted

Sokunk belefutott már a következő problémába. Egy merevlemezen külön partíción vannak az értékes adataink és külön másik partíción (a kisebben) az operációs rendszerünk. A rendszer telepítésekor valaki "tapasztalati hasra ütés" alapján megsaccolta, mekkora legyen az operációs rendszer számára lefoglalt terület.

Aztán a gép boldog használata során kinövi az operációs rendszer a számára biztosított területet. Ilyenkor elkezdődik a lázas fájltörlés, helycsinálás... Egy ideig. Aztán amikor már nincs mit törölni, akkor valami megoldást kell találni.

Bonyolultabb megoldás az adatok lementése valami nagyméretű tárolóeszközre és a gép formázás utáni újra telepítése. Itt persze segíthet a fentebb említett Clonezilla, de az igazi megoldás mégsem ez.

A megoldás az u.n. non destruktív particionáló használata. Ilyenek régóta léteznek már, mint például a "fips". Mai korszerűbb eszköz az ingyenes GParted. A honlapjukról letölthető egy ingyenes CD-képfájl, vagy pendrájvra tölthető rendszer. Erről indítva a gépet (bootolás) elindul egy kis Linux és benne a GParted program.

És mivel Linux, ezért okos is egyben. Így szinte bármelyik IBM-PC kompatibilis gépen lévő partíciók átszervezésére használható Linuxra és Windows-okra egyaránt.

A GParted használatát az angol nyelvű leírásból tudhatjuk meg.

 


 

"Elérhetetlen" adatok elérése - Boot-olás pendrájvról

Gyakran hívnak segítségül olyan esetekhez, amikor nem tudják "elindítani" az operációs rendszert. Ez több ok miatt fordulhat elő:

  1. hardverprobléma miatt nem indul el a rendszer
  2. vírusfertőzés miatt már nem indul el a rendszer
  3. elfelejtették a jelszót és nem tudnak belépni
  4. betelt a winchester (Windows esetében)

Az első esettel most nem foglalkozom, nem tartozik ide.

A többi esetekben általában az a kérés, hogy a gépen lévő adatokat mentsem ki sürgősen, mert nagyon kellenének a munkához.

Erre létezik egy kényelmes eszköz, ami a biztonságtechnikai szakemberek rémálma (jogosan).

Egy e célra felhasználható (minimum 2 GByte)  pendrájvon kell kialakítani egy olyan operációs rendszert (Linuxot javaslok), amiről a gép elindulhat. Ennek az eszköznek a létrehozását ismerteti egy angol nyelvű oldal.

Az így elkészített eszközzel nemcsak az adatokat nyerhetjük ki, hanem gyakran helyre is hozhatjuk a bedöglött rendszert, ha az nem vírusfertőzés áldozata lett.

A használatnak a következő feltételei vannak:

  • legyen képes a gép rendszert betölteni (BOOT-olni) pendrájvról
  • ha szükséges, legyen elérhető a BIOS a letiltott USB-port engedélyezése és a rendszerbetöltési sorrend (Boot order) beállíthatósága miatt
  • nincs az elérendő adat számunkra elérhetetlen módon titkosítva, kódolva

A második pont érdekében néha ki kell ütnünk a BIOS beállításait az alaplapi "jumperrel". Ezt speciális hardver beállítások esetén körültekintően tegyük, mert esetleg utána már nem indul el a gép, amíg a helyes beállítások nincsenek eszközölve.

A titkosított partíciók esetében ez az eszköz nem használható, azaz védelmet is jelenthet ellene. A védekezést mégis óvatosan tegyük, nehogy visszafelé süljön el a dolog!

Az itt tárgyalt pendrájvról indítva a gépet, elindul egy Linux. Ezzel a Linux-szal könnyedén olvashatóvá,  elérhetővé válik a mentendő (esetleg módosítandó) fájlrendszer (NTFS, FAT32, FAT egyaránt). Továbbá csatolható a géphez egy külső (USB-s) hordozható winchester, illetve kis ügyességgel elérhető hálózaton (ha van) egy olyan gép, amire lehetőség van menteni.

A biztonságtechnikai kockázatot az jelenti, hogy az adatokat anélkül érhetjük el, hogy a "gazda" operációs rendszerbe belépnénk. Továbbá adatok nyerhetők ki a tulajdonosok, rendszergazdák tudta nélkül.

Például egy hatóságnál ezért a rendszergazdák végső elkeseredésükben pillanatragasztóval nyomták tele az USB-csatlakozókat. Ez a korlát a gép szétszedésével könnyen megkerülhető. Az ellen viszont a lakat adhat védelmet. Mint láthatjuk, a verseny sosem ér véget... :-)

De szerencsére soraimat úgyis csak becsületes szándékú emberek olvassák.

A nemzetközi vizsgálatok szerint a legnagyobb biztonsági rést a fizetésével, munkahelyével (jogosan, vagy jogtalanul) elégedetlen munkaerő jelenti. Ezt a veszélyforrást sajnos a magyarországi munkáltatók (szerintem) még nem teljesen fogták fel.

A betörések 90%-a belső segítséggel történik, nem is történhetne másként...

 


 

Régi, kis kapacitású pendrájvok hasznosítása

Az idők során összegyűlt néhány 512MByte-os pendrájv a fiókomban. Kézenfekvő volt értelmes célra ezeket hasznosítani.

Ezért egy-egy pendrájvon létrehoztam Linux boot, Clonezilla és GParted segédeszközöket, melyek egy kulcskarikára fűzve elférnek a táskámban és alkalomadtán gyors segítséget jelenthetnek bizonyos elkeserítő helyzetekben. Ezekről bővebben e lap elején olvashatunk.

 

 


 

Ha nincsen kéznél pendrájv, vagy egyéb adattároló eszköz!

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy hirtelen jó lett volna 1-2GB ingyenes adattárolási lehetőség. Például vendégségben, barátoknál a nyári közös fotók számára, hogy "majd otthon is megnézhessük", vagy szeretnénk az otthoni és munkahelyi környezet közt szinkronizáltan adatokat tárolni...stb. Gyakran olyan nagy adatmennyiségről van ilyenkor szó, ami egy szimpla e-mailben nem küldhető. Van persze a Mamut-Mail, de jó lenne inkább valami tartósabb és közösen is kezelhető mód.

Erre jelentenek megoldást a "felhő alapú" (amolyan fekete dobozok, mivel nem tudni, mi van bennük, csak csinálják amit akarunk) ingyenes (!), biztonságos, azaz titkosított, megosztott tárhely szolgáltatások. Ahhoz, hogy ez működhessen,  persze rendelkeznünk kell (akár időszakosan is a szinkronizációk idejére) Internet eléréssel! Ekkor például a Dropbox nevű szolgáltatás is használható.

Ha valaki szeretne ilyen bármikor rendelkezésre álló, az Interneten bárhonnan elérhető, (jelenleg) biztonságos, személyre szóló, de akár másokkal is megosztható tárhelyet, csak kattintson ide és kövesse az utasításokat!

Figyelem! Csak egy alkalommal kell regisztrálni! Utána minden olyan gépről használható a szolgáltatás, ahonnan a regisztrációkor megadott név / Jelszó párossal bejelentkezünk Web-en, vagy a letöltött és telepített kliens programocska megfelelő beállításán keresztül (név/jelszó)!

Természetesen nagyon sok ilyen felhő létezik manapság, sok cég ajánl ingyenesen tárhelyeket. Ha valaki szeretné több szolgáltató felhőjét is kezelni egyszerre, annak jó megoldás, hogy a StorageMadeEasy szolgáltatását használja, mivel ők a rendszerükben képesek egy helyen kezelni a sok-sok különböző felhőt. Vannak ingyenesen letölthető kliens programjaik is minden plattformra (Win, MAC, Linux és a mobilok).

Miért akarhat valaki több felhőt? Például azért, mert ingyenes keretek közt szeretne több tárhelykapacitást birtokolni. Egy felhőnél ez gyakran csak fizetéses konstrukcióban lenne lehetséges. A Dropboxnál például az ingyenes tárhely mérete maximum 16GByte lehet. Ha valaki ennél többre vágyik, akkor fizetnie kell érte, vagy másik felhő-szolgáltatót kell felkeresnie és azt is használnia, amíg az be nem telik... Aztán újabb, és újabb "áldozatokat" :-) is kereshet...

Fontos! Az imént azt említettem, hogy a felhő alapú szolgáltatások biztonságosak. De minden rendszer csak annyira biztonságos, mint amennyire a használói biztonságra törekvők! Dropbox és hasonló tárhely klienseket kizárólag olyan eszközre telepítsünk, amihez a hozzáférés amúgy is jelszóval védett! Főleg, ha bizalmas adatokat tárolunk a felhőben.

Például, ha mobilra telepítjük a klienst, és a telefon nincs lezárva, akkor a telefon ellopásával mások is azonnal hozzáférhetnek az adatokhoz. Ugyanez a helyzet az olyan operációs rendszerekkel, amelyek nem kérnek az induláskor jelszót (pl. némely esetben az XP)! Betöréskor az így ellopott számítógépekről - jelszó kérés hiányában - simán elérik az adatainkat.

A másik fontos, amit tudnunk kell, hogy alap esetben, ha másként nem intézkedünk, a felhőben tárolt adataink azon a gépen (helyben!) is tárolódnak, amelyik a felhővel adatokat szinkronizál a telepített kliens segítségével. Ha nincs hely a számítógépünkön, akkor előfordulhat, hogy a kliens nem tudja az adatokat szinkronizálni! Továbbá ez azt is jelenti, hogy idegen gépre soha ne telepítsük a felhő kliensét! Idegen gépen a web-es kezelést használjuk, ami teljesen megbízható (ha a gép "tiszta")!


 

Windows XP "gyógyító" lemez - UBCD4Windows

Noha mindenkit igyekeztem meggyőzni a Linux használatának határtalan előnyeiről, mégis akadhat egy-két renitens, aki továbbra is Windows-t szeretne használni mit sem tudva elkerülhetetlen sorsáról. Időnként újra kell telepíteni... Életem során én is gyakran találkozom bedöglött Windows-okkal (ledöglött Linuxokkal is, csak velük sokkal ritkábban).

Szerencsére az Internet trükkös gurui már gondoskodtak a megfelelő (végső) segédeszközről. "Ultimate Boot CD for Windows" a neve, azaz Végső Windows betöltő CD.

Hogyan lehet ilyen CD-t szerezni? Egyszerű. A honlapon leírják (angolul), hogy egy speciális alkalmazással, ami a JOGTISZTA (!!!) Windows XP SP2 CD--nkből generál egy mentő CD-t nekünk.

Ezen a CD-n van egy kis XP, vírusirtó, regedit, scandisk, defrag és sok minden más. A vírusirtó irtó jó, mert frissülni is tud, ha van elérhető internetes kapcsolat.

 


Ninite - a telepítő szolga

Hosszadalmas Windows (újra-)telepítés után jön a feladat "legélvezetesebb" része. Órákig görnyedni és telepítgetni az alkalmazásokat és válaszolgatni a sok kérdésre hálátlan feladat.

Na ezt teszi feleslegessé a http://ninite.com/ honlap! Itt csak ki kell jelölgetnünk a kívánt alkalmazásokat, majd a honlap a "Get Installer" gomb lenyomásakor legyárt nekünk egy kis exe-t (párszáz kByte csupán) amit a telepítendő gépen elindítva automatikusan megkezdődik az alkalmazások telepítése. Nincs "next, next, finish" se "accept" vagy "I agree"... Csak települ, és települ... Kb. fél órán belül végez. A telepítő csak a Windows-okon fut! És a legszebb, hogy hónapokkal később elindítva újra ezt az exe-t, lefrissíti az alkalmazásokat a frissebb verziókra, ha vannak!

Érdemes kipróbálni!

 


Wi-Fi router a "semmiből"

 

Előfordulhat, hogy sürgősen szükségünk lenne Wi-Fi kapcsolatra, de az adott helyen (pl. az iskolában, vagy a munkahelyen) csak vezetékes hálózat működik.  Még sincs minden elveszve. A megoldáshoz olvassa el az ide vonatkozó útmutatómat!

 


Ha gond van a Flash player telepítésével

 

Sokszor előfordul, hogy bizonyos nagyvállalati környezetekben a biztonsági beállítások miatt nem lehetséges az Adobe Flash Player telepítése. Szokásosan ez úgy zajlana, hogy először letöltésre kerül egy kis méretű program, melyet elindítva, az letölti a teljes Flash Player-t és fel is telepíti. Nos, a kis betöltő még el szokott indulni, de nem tudja elvégezni a feladatát. Ekkor érdemesebb letölteni a teljes Flash Player-t és azt telepíteni. Sajnos a teljes verziót eléggé elrejtette a fejlesztő, de azért a jelenleg (a cikk írásakor) aktuális 17. verzió innen letölthető. A későbbiek során a címben csak a 17-es számot kell kijavítani az aktuálisra!

A régebbi változatok pedig az archivumban találhatók.

"Flash Player archives

Release and Content Debugger archives"

részben a legfrissebb verziót válasszuk!

Attachments:
Download this file (Clonezilla - használati útmutató 1.3.pdf)Clonezilla - használati útmutató 1.3.pdf[Clonezilla használati útmutató v.1.3]191 kB
We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.