A mai modern rádió adó-vevők rengeteg szolgáltatással rendelkeznek, gyakran több sávon is dolgoznak. A memóriájukban tárolható, előre beprogramozható frekvenciák mennyisége is tetemes lehet. Némely gyártó (pl. Yaesu) drága pénzér ad a készülékeihez programozó szoftvert, míg mások (pl. Baofeng) ingyen letölthetőként adják a készülékükhöz ezt.

Ráadásul ezek a programozó szoftverek még gyártón belül sem kompatibilisek minden rádióval. Ennek az áldatlan állapotnak a megszüntetésére történt egy kezdeményezés. Egy olyan szoftver készítésébe fogtak, mely mostanra (a cikk írásakor) 95 rádiókészüléket kezel egységesen, és képes a beprogramozott frekvencia (vagy más néven csatorna) táblázatokat egymás közt áttölteni. Továbbá könnyen kezelhető felületet ad a frekvenciák tetszőleges beprogramozásához is. Az alábbiakban erről szól a cikk.

Az USA, Oregon állama-beli Daniel Smith (KK7DS) néhány éve elkezdett egy szoftvert írni. A CHIRP névre keresztelt, magyarul is tudó program képes Windowson, Linuxon és Mac-en is futni. Ingyenes, ami nem mellékes szempont egy átlagos magyar rádióamatőrnek.


A program szabadon letölthető és feltelepíthető a honlapról. Kétféle telepítő program érhető el. Az egyik az időnként frissített stabil (Stable release) változat. A másik viszont mindig az előző napokban lefordított (Daily build) változat, amely tartalmazza a legfrissebb javításokat és újításokat és értelemszerűen nincs és nem is lehet még eléggé letesztelve. Ez utóbbi változat letöltése esetén (én is ezt használom) ezt mindenképpen tartsuk észben! A CHIRP a rádiókkal a szokásos módokon, USB csatlakozón és/vagy RS-232 (soros) porton kommunikál.


A program telepítése

Windows alatt egyszerűen csak töltsük le és indítsuk el a telepítőt (a Windows installer változatot)!

Ha inkább a "Daily build" (napi fordítás) mellett döntünk, akkor a Daily Development Builds oszlopban a latest daily builds (legutóbbi napi fordítások) helyére lépve a legfrissebb dátummal elnevezett zip-et töltsük le, csomagoljuk ki, majd futtathatjuk is.

Ubuntu linuxon a stabil változat választása esetén az alábbiakat futtassuk le Alt+F2, azaz a Terminál behívása után:

sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-hams-updates/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install chirp

Futtatás a chirp parancs kiadásával.

Figyelem! A hagyományos szoftvertárból is feltelepíthető egy CHIRP, mégse tegyük, mert az egy nagyon régi változat!

Ha a napi változat mellett döntünk akkor pedig az alábbiakat futtassuk le!

sudo apt-add-repository ppa:dansmith/chirp-snapshots

sudo apt-get update

sudo apt-get install chirp-daily

Futtatás a chirpw parancs kiadásával! (tehát nem chirp!)


A csatorna táblázat letöltése rádióról, módosítása és visszatöltése rádióra

Az ismerkedést érdemes azzal kezdeni, hogy letöltjük egy rádiónk adatait a programba. Ehhez a rádiót be kell kapcsolnunk, egy nem használt frekvenciára kell állítanunk, csatlakoztatnunk kell a programozó kábelt és a CHIRP programban a Rádió / Letöltés rádióról menüpontot választva megjelenik egy Rádió feliratú kis panel, ahol minden szükséges paraméter beállítható a rádiónkkal való sikeres kommunikációhoz. Az embereknek itt a Port mező helyes beállítása szokta a fő gondot jelenteni. Honnan is tudhatjuk, melyik a helyes port, ami a programozó kábellel kommunikál?

Egyszerű. A kábelt még NEM csatlakoztatva, nyissuk meg Windowson az eszközkezelőt és nyissuk le a portok listáját! Majd figyeljük meg, melyik port jelenik meg újonnan, amikor a programozó kábelt bedugjuk a PC-be! No, azt kell kiválasztanunk a programban. Ez az esetek nagy többségében az eszközkezelőben valami Prolific névre hallgat...

Előfordulhat némely készülék típusnál, hogy egy sárga felkiáltójeles figyelmeztető ablak ugrik fel, mely arról tájékoztat, hogy nem garantálja, hogy a frekvenciatartományokat a program nem írja felül, noha tesztelték, így mindenki a saját felelősségére használja! Itt nyomjuk meg a Yes-t, mert ez többnyire csak a szokásos "hátsó fertáj" védő duma!

Ekkor vagy megjelenik egy újabb ablak, mely a további teendőinket sorolja el a sikeres adatletöltés érdekében (pl. FT-857 és 897 esetén), vagy egyből megjelenik a kis Cloning (klónozás) ablak egy csíkkal jelezve az adatáttöltés folyamatát. A letöltés végeztével megjelenik a frekvencia táblázat. Itt nyugodtan módosíthatunk, törölhetünk, beszúrhatunk kedvünk szerint.

Némely rádió esetén (pl. FT-857/897) nemcsak a csatornákat írhatjuk be a rádióba, hanem az összes többi paramétert is (pl. kimenő teljesítmények, vagy a kijelző megvilágítás erőssége...stb.).

Érdemes ezt a letöltött állapotot rögtön a számítógépünkre menteni. Ha a memóriát a rádióban véletlenül (vagy akarattal) töröljük, az elmentett állapot könnyen visszatölthető. Ha szerkesztjük a letöltött állapotot, akkor is érdemes mentéssel kezdenünk, mert ha valamit véletlenül elrontunk, lesz mihez vissza nyúlnunk...

Ha módosítottunk valamit, akkor a műveletek legvégén ne felejtsük a változásokat visszatölteni a rádióra! Ekkor a Rádió / Feltöltés rádióra menüpontokat kell választanunk!


A csatorna táblázat átköltöztetése másik típusú rádióra

Abban az esetben, ha egy másik típusú rádióra kívánjuk a beprogramozott frekvenciákat (csatornákat) átköltöztetni, azt nem tehetjük meg úgy, hogy az előzőekben lementett táblázatot csak úgy egyszerűen visszatöltjük a másik készülékre! Most nem tudom, hogyan van, de régebben egy ilyen hibás visszatöltéssel könnyen az örök vadászmezőkre lehetett küldeni a rádiónkat. Talán mára már beépítettek valami ellenőrzési folyamatot, ha az lehetséges...

A csatorna-táblázatot csak úgy lehet könnyen átköltöztetni, ha egy köztes formára alakítjuk. Ez a köztes forma nem más, mint a már sokak által jól ismert és használt CSV-fájl. Ez egy vesszővel elválasztott adatokat tartalmazó szövegfájl.

Figyelem! Mielőtt bármihez is kezdenénk, győződjünk meg arról, hogy nem használja-e más alkalmazás (pl. Logger32, Fldigi) a soros, illetve USB kommunikációs portot! Minden ilyen programot zárjunk be, mielőtt a CHIRP-pel dolgozni kezdenénk!

Tehát az átvitel folyamata lépésekben a következő:

  1. A "forrás-rádió" csatlakoztatása a megfelelő programozó kábellel
  2. Rádió / Letöltés a (forrás-)rádióról
  3. Fájl / Export (CSV fájlok), majd mentés a számítógépre
  4. A cél-rádió csatlakoztatása a megfelelő programozó kábellel
  5. Rádió / Letöltés a (cél-)rádióról
  6. Fájl / Importálás és itt megadjuk az előzőleg lementett csv-fájlt
  7. A betöltendő tartomány jóváhagyása
  8. Rádió / Feltöltés a (cél-)rádióra


Ezután a rádió újraindul és már az új csatornatáblát találjuk rajta.

Abban az esetben, ha nem minden frekvenciát akarunk a cél-rádióra feltölteni, akkor az importáláskor megjelenő kis panelon az elől törölhetjük a kijelölést, amelyik sort nem szeretnénk. Ha sok frekvenciát kell módosítanunk, vagy például sorba akarjuk rendezni a táblázatot frekvenciák (vagy nevek) alapján, azt Excel-lel, vagy annak Libreoffice-os megfelelőjével könnyedén megtehetjük. Csak arra ügyeljünk, hogy CSV formában is mentsük le! A CSV egyszerű szövegszerkesztővel (Wordpad, Notepad, Notepad++) módosítható (pl. CTCSS változás esetén)

A témában ismert még a klónozás fogalma. Ez azt az esetet jelenti, mikor két azonos rádiót kötünk össze egy megfelelő klónozó kábellel és áttöltjük az adatokat az egyikből a másikba. Vegyük észre, hogy a fenti eljárás ennek a klónozásnak egy kiterjesztett formája, mely több funkcionalitással bír az egyszerű ("sima kábeles"), közvetlen klónozásnál!

Az áttöltés fenti folyamata annyira egyszerű, hogy nem részletezem tovább. Két-három gyakorlás után már rutinosan sikerülhet bárki számára.

Végül, de nem utolsó sorban az alábbiakban letölthető módon közre adom a cikk írásakor aktuális magyarországi UHF/VHF átjátszók rádiókra tölthető listáját. Sikerrel töltöttem fel azt Wouxun KG-UVD1, Puxing-777, YAESU FT-857, YAESU FT-897D és Baofeng UV-5R készülékekre a fent ismertetett módszerrel...

Sok sikert kívánok!

 

Attachments:
Download this file (HA5JA frekik 20190129.csv)HA5JA frekik 20190129.csv[Rádiókba betölthető magyarországi UHF/VHF frekvencia táblázat]4 kB