2010. szeptember 22-én került az NMHH szervezésében (és épületében) megrendezésre a soron következő Rádióamatőr vizsga.

A vizsgák (nehézségi sorrenben, végül a legnehezebbel) Kezdő, CEPT Novice és CEPT (HAREC) fokozatú minősítések elnyerése érdekében zajlanak. 

A vizsgát megelőző helyesen kitöltött és beküldött jelentkezési lapon bejelölhető volt a Morze-vizsga igénylése is. Ez opcionális (de plusz költséggel jár), tehát nem volt kötelező.

A vizsgákra kitűzött időpontok itt nézhetők meg.

Az űrlap elektronikusan is kitölthető itt.

A vizsgát megelőző helyesen kitöltött és beküldött jelentkezési lapon bejelölhető volt a Morze-vizsga igénylése is. Ez opcionális (de plusz költséggel jár), tehát nem volt kötelező. A sikeres jelentkezés után a hivatal csekket küld, amit be kell fizetni és az igazoló szelvényt a vizsga kezdetekor be kell mutatni! A vizsgán csak az vehet részt, aki bemutatja a szelvényt, a feledékenyek a helyzetet sajnos nem tudják "kidumálni"!

A vizsgák írásbeli tesztekből valamint gyakorlati forgalmazási vizsgából álltak (a részletek a törvényben olvashatók, ami a lap alján is elérhető). A példa-teszteket e lap alján letölthető formában adom közre. A jövőbeni vizsgák talán nem pont ilyenek lesznek, csak ezekhez nagyon hasonlók, de felkészülés során érdemes ezeket is átnézni, megoldani.

Aki nem tud önállóan felkészülni a vizsgára, az igénybe is veheti a helyi rádióklubok segítségét. Budapesten és környékén tudtommal a HA5KDR svábhegyi rádióklub például ellenszolgáltatás fejében készíti fel az alapvizsgára (Novice) a tanulni vágyókat. A MOM Rádióklub a tagjait ingyenesen készíti fel mindegyik fokozatra a kezdőtől a HAREC-ig. Feltételezem, vannak más klubok is (GANZ Rádióklub Gödöllőn, valamint talán a BKV Rádióklub), akik segíthetnek, de róluk pontos részleteket sajnos nem tudok.

Az írásbeli vizsga teljesíthető volt azoknak, akik rendesen készültek fel az Interneten is elérhető anyagból. A gyakorlati vizsgára is ebből lehet készülni (a 30. oldalon lévő anyagból!).

A Hatóság munkatársai felkészültek és rendkívül segítőkészek voltak (a törvényes lehetőségeik korlátain belül). A vizsgák kijavított és átnézésre szétosztott anyagát érdemes átvizsgálni. Hiba esetén érdemes jelezni feléjük, javítani fogják! (Csak az nem hibázhat, aki nem tesz semmit...)

A vizsgákra kitűzött időpontok itt nézhetők meg.

A tananyagból felkészülés során érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos rádióamatőr jogszabályok módosultak az idők során! Az eredeti törvény és a módosítás (a közlöny hetedik oldalától kezdve) pdf-ben letölthető változatát is e cikk aljára tettem.

A Morze-vizsgára felkészülten érkezve a követelmények egyértelműen teljesíthetők voltak. Fontos itt megemlítenem, hogy saját billentyű is használható volt, ha volt banándugós csatlakozási lehetősége, mert a hivatal a szokásos morze-oktatóállomást használta, aminek csak ilyen bemenete volt!

A Novice vizsga nem volt könnyebb, mint a másik (ez a valóság, szemben a törvényben látható táblázattal). Ennek okairól itt és most nem írhatok. Így a Rádióamatőrködést komolyan gondoló jövőbeni vizsgázóknak mindenképpen javaslom az emeltebb fokozat megszerzését, valamint a Morze-vizsga letételét, mert pénzt és időt takaríthatnak vele meg!

A vizsgára felkészülés során, a tapasztalatok szerint érdemes már most kiválasztani a leendő hívójelet! Ehhez a http://www.mrasz.hu/hivojelkonyv honlapon kell tesztelni az elképzelt hívójeleket. Ha megtalálható, az nem jó, mert már foglalt! Például kiválasztva a HA9XY hívójelet, rákeresve ilyet nem talál, tehát még senkinek nincs kiadva, ezért megfelelő. Persze elképzelhető, hogy a boldogan kiválasztott hívójel a vizsgát követően már foglalttá válik! Ezért ajánlom, legyen több hívójel elképzelés is a tarsolyunkban!

A vizsga végén az eredményt közlik. Sikeres vizsga esetén a vizsgabizonyítvány (laminált A/4-es formátumú) kb. 2 héten belül érkezik.

A Vizsgabizonyítvány

Vizsgabizonyítvány

Ezután 1-2 héttel érkezik a határozat a működési engedélyről.

A Licenc

A működési engedély

Ez szintén laminált A/4-es formátumú. A borítékban ott lapul majd a Rádióamatőr igazolvány is (nehogy kidobjuk a borítékkal együtt!).

Az Igazolvány

Igazolvány

Erre is nagyon vigyázzunk mert külföldön történő rádiózásnál könnyen előfordulhat, hogy a hatóság kéri tőlünk!

Az összes iratról érdemes szkennelt másolatot készíteni! Az eQSL.cc-n illetve a LoTW-n történő regisztráció során kelleni fog!

Sok sikert a felkészüléshez!

73 DX! HA5JA, Attila

Attachments:
Download this file (7_2015. (XI. 13.) NMHH rendelet.pdf)7_2015. (XI. 13.) NMHH rendelet.pdf[A korábbi jogszabály]5409 kB
Download this file (CEPT20100922.pdf)CEPT20100922.pdf[Egy NOVICE vizsgasor]2854 kB
Download this file (HAREC20100922.pdf)HAREC20100922.pdf[Egy HAREC vizsgasor]1056 kB
Download this file (MK18090.pdf)MK18090.pdf[A legfrisseb módosítás]2945 kB