A Rádióamatőr vizsga

2010. szeptember 22-én került az NMHH szervezésében (és épületében) megrendezésre a soron következő Rádióamatőr vizsga.

A vizsgák CEPT (HAREC) és CEPT Novice fokozatú minősítések elnyerése érdekében zajlottak. A vizsgát megelőző helyesen kitöltött és beküldött jelentkezési lapon bejelölhető volt a Morze-vizsga igénylése is. Ez opcionális (de plusz költséggel jár), tehát nem volt kötelező. Az űrlap elektronikusan is kitölthető itt.

A vizsgák írásbeli tesztekből valamint gyakorlati forgalmazási vizsgából álltak. A példa-teszteket e lap alján letölthető formában adom közre. A jövőbeni vizsgák talán nem pont ilyenek lesznek, csak ezekhez nagyon hasonlók, de felkészülés során érdemes ezeket is átnézni.

Az írásbeli vizsga teljesíthető volt azoknak, akik rendesen készültek fel az Interneten is elérhető anyagból. A gyakorlati vizsgára is ebből lehet készülni (a 30. oldalon lévő anyagból!).

A Hatóság munkatársai felkészültek és rendkívül segítőkészek voltak (a törvényes lehetőségeikhez mérten). A vizsgák kijavított és átnézésre szétosztott anyagát érdemes átvizsgálni. Hiba esetén érdemes jelezni feléjük, javítani fogják! (Csak az nem hibázhat, aki nem tesz semmit...)

A vizsgákra kitűzött időpontok itt nézhetők meg.

A Morze-vizsgára felkészülten érkezve a követelmények egyértelműen teljesíthetők voltak. Fontos itt megemlítenem, hogy saját billentyű is használható volt, ha volt banándugós csatlakozási lehetősége, mert a hivatal a szokásos morze-oktatóállomást használta, aminek csak ilyen bemenete volt!

A Novice vizsga nem volt könnyebb, mint a másik. Így a Rádióamatőrködést komolyan gondoló jövőbeni vizsgázóknak mindenképpen javaslom az emeltebb fokozat megszerzését, valamint a Morze-vizsga letételét, mert pénzt és időt takaríthatnak vele meg!

A vizsga végén az eredményt közlik. Sikeres vizsga esetén a vizsgabizonyítvány (laminált A/4-es formátumú) kb. 2 héten belül érkezik.

A Vizsgabizonyítvány

Vizsgabizonyítvány

Ezután 1-2 héttel érkezik a határozat a működési engedélyről.

A Licenc

A működési engedély

Ez szintén laminált A/4-es formátumú. A borítékban ott lapul majd a Rádióamatőr igazolvány is (nehogy kidobjuk a borítékkal együtt!).

Az Igazolvány

Igazolvány

Erre is nagyon vigyázzunk mert külföldön történő rádiózásnál könnyen előfordulhat, hogy a hatóság kéri tőlünk!

Az összes iratról érdemes szkennelt másolatot készíteni! Az eQSL.cc-n illetve a LoTW-n történő regisztráció során kelleni fog!

Sok sikert a felkészüléshez!

73 DX! HA5JA, Attila Vigyor

Attachments:
Download this file (CEPT20100922.pdf)CEPT20100922.pdf[Egy NOVICE vizsgasor]2854 kB
Download this file (HAREC20100922.pdf)HAREC20100922.pdf[Egy HAREC vizsgasor]1056 kB