Időnként szükségem van ESR és induktivitás mérésre. Egy magyar fejlesztést utána építettem, de nem volt eléggé pontos és kezelhető az eszköz. Elfogyott a lelkesedésem a projekt iránt, és inkább rendeltem egy hasonló műszert Kínából. Az alábbiakban a tapasztalatokról és a használatáról írok.

 ESR-V5-Capacitor-ESR-Tester-Internal-Resistance-Meter-Test-In-Circuit-onlineTehát úgy indult, hogy rendeltem egyet 19 dollárért, ami két hét alatt sértetlenül meg is érkezett. A Kínai cuccokhoz hűen használati leírás nem érkezett. Így játszogatva kellett kitapasztalnom, hogy egyáltalán hogyan is kellene kezelni. A honlapon néhány adatot azért ki tudtam deríteni. Ellenállás mérésére csak 10milliohm-tól 20ohm-ig alkalmas mert az ESR-méréshez ennyi elég. Csak 100nF és 2000uF közti kapacitásokat tud mérni! Induktivitást pedig 60uH-ig tud mérni 10nH felbontással.

A bekapcsolás az egyetlen gomb két másodperces megnyomásával történik. A bekapcsolt állapotban, ha röviden, egyszer megnyomjuk a gombot, elkezd visszafelé számolni és öt másodperc elteltével kikapcsol. Ha az öt másodpercen belül még egyszer megnyomjuk, úgy válthatunk az ESR és az L mérési módok közt és a kikapcsolási folyamat megszűnik. Ha pedig a gombot öt másodpercnél tovább tartjuk nyomva, be/kikapcsolódik a háttér világítás.

A készülék praktikusnak mondható. Kicsi (cigarettás doboz méretű), könnyű. Elem nem kell bele, mert a kijelző fölötti mikro-USB csatlakozón át megoldható a beépített akku töltése. Ha van tápfeszültség, azt a csatlakozó melletti kis LED világítása is jelzi. A töltés során pirosan világít, feltöltöttség esetén pedig zöldre vált.

Azt ajánlja a forgalmazó honlapja, hogy 2 perc bemelegedési időt várjunk a mérések megkezdése előtt!

Ha három másodpercre nyomva tartjuk a gombot, kalibrálási módba vált és néhány másodperc múlva a mért értékek pontosabbak lesznek. Kalibrálni csak egyszer kell, amíg az adott üzemmódban dolgozunk. Váltáskor (pl. ESR-ről L-re) lehet, hogy újból kalibrálni kell a mérések kezdete előtt. Kalibrálás annyit tesz, hogy a kalibráció során mért értéket veszi nullának a műszer. A kalibráció megkezdése előtt csatlakoztassuk egymáshoz a két mérővezetéket!

Figyelem! Mielőtt kapacitásokat mérünk, süssük ki azokat (pl. csavarhúzóval)! És ne mérjünk a műszerrel feszültség alatt lévő készüléken! Ugyanis a műszer ú.n. IN Circuit, azaz áramkörben mérésre alkalmas.

A műszer előlapján lévő táblázat alapján értékelhető a mért ESR-érték megfelelősége.

A műszer egyszerre két frekvencián mér kapacitást és három frekvencián induktivitást.

A kapacitás mérésekor a pontosság 2% + C / 500 a 72kHz és 1% + C / 25 a 3kHz esetén ahol C mértékegysége uF. A 72kHz-es mért érték csak maximum 50uF-ig használandó. 2000uF-ig a 3kHz a megfelelőb frekvencia. A kijelzőn a legfelső sorban a kondenzátor belső ellenállása, az alatta lévő két érték a 72kHz-en illetve 3kHz-en mért kapacitásértékek.

Az induktivitás mérésekor három frekvenciát használ: 69,1kHz, 7,2kHz és 1,8kHz. Mindegyik frekvencia értéke mellé a műszer kiírja a hozzá tartozó mért értéket. Nyilván a skin-effektus miatt is különböznek ezek. A hiba a forgalmazó szerint 3%+40nH és a pontosság 1% (ami nehezen értelmezhető a számomra). Induktivitást 1,2mH-ig mérhetünk vele.

A fentieket csupán azért írtam le, hogy segítsek azoknak, akik hasonló készüléket vásároltak. A műszer pontosságáról a tapasztalataim alapján annyit mondhatok, hogy normál felhasználásra teljesen megfelelő.

Sok sikert kívánok a használathoz!