A Processing-gel először az Arduino-val foglalkozás közben találkoztam. Végignézve a fejlesztőkörnyezethez adott példaprogramokat, hamar elnyerte a tetszésemet. Mivel gyakran használok Ubuntu-t, ezért kialakítottam a Processing egyszerű telepítésének módját, amit az alábbiakban mutatok be.

A Processing letöltési helyén válasszuk azt a Linuxot, amelyik architektúrával dolgozunk (32bit vagy 64bit)! A kiválasztott verzióra jobb egérgombbal kattintva válasszuk a cél mentése másként (vagy hasonló hatású) opciót és jegyezzük le a fájlnévben lévő verziószámot! A cikk írásakor ez például processing-3.5.4-linux32.tgz, tehát a verzió 3.5.4. Aztán nyomjuk meg a mégsem gombot, mert nem kell letöltenünk semmit!

A cikk alján letölthető egy szöveges fájl. Ezt mentsük le egy tetszőleges helyre (pl. a Letöltések mappába)! Majd indítsuk el a terminál ablakot (Ctrl + Alt + T) és adjuk ki a

cd ~/Letöltések

parancsot belépve ezzel a Letöltések mappába, ahová az iménti fájlt is lementettük! Majd ezek után adjuk ki itt a

sh ./InstallProcessing.sh 3.5.4

parancsot (a ./Ins után nyomjuk meg a tabulátort és automatikusan kitöltődik a fájlnév). Az sh betűk után egy szóköz is van és utána a Processing imént kiderített aktuális verziószáma.

A folyamat végén elindul a feltelepült Processing, amit zárjunk is rögtön be!

Majd a terminálban adjuk ki a

sudo chown -R $USERNAME:$USERNAME ./.processing

parancsot!

Ez után a terminálba csak egyszerűen adjuk ki:

processing

Ekkor ismét megnyílik. Ekkor látható lesz a Processing ikonja a bal oldali ikonok közt. Arra jobb egérgombbal kattintva válasszuk az indítóban tartás opciót. Ezután mindig elérhető lesz az ikon.

Ezek után már dolgozhatunk is, vagy be is zárhatjuk a programot.

Sok sikert!

Attachments:
Download this file (InstallProcessing.sh)InstallProcessing.sh[A telepítést végző szkript]1 kB