Gyakran használom a világszerte elérhető WebSDR.org szervereket. Ezek olyan weblapok, melyek SDR rádióvevőkhöz vannak kapcsolva és a látogatók az így kapott virtuális rádiójukat az adott sávokon belül hangolgathatják és hallgathatják a rádiók által vett forgalmazásokat. Egy időben többen is, egymástól függetlenül!
Bevallom, én gyakran használom arra, hogy egy áhított DX-állomás közelében meghallgassam az adásomat, hogy egyáltalán van-e remény az összeköttetésre. De remek lehetőség kezdő rádióamatőröknek élőben hallgatni vele a forgalmazást...
Eljött az ideje, hogy én is összeállítsak magamnak egy web-es sdr-vevőt. Hosszas kínlódás és gyakran hiábavalónak tűnő Google-zás után végre sikerült a célomat elérnem. Az alábbiakban írom le, hogyan.

Időnként van, hogy feltelepítek valahová Thunderbird-et. Ilyenkor nem ritka, hogy az automatikus beállítás kereső nem boldogul még a gmail-es fiókokkal sem. Az alábbiakban egy másik honlapról származó beállításokat adok közre.

Előfordulhat, hogy sürgősen szükségünk lenne Wi-Fi kapcsolatra, de az adott helyen (pl. munkahelyen) csak vezetékes hálózat működik.  Még sincs minden elveszve.

A megoldás egyszerű, ha van egy hagyományos munkaállomásunk, vagy laptopunk, ami csatlakozik az Internethez. Továbbá kell, legyen egy már előre telepített  Wi-Fi lehetőség az iménti adott gépen (például USB-be dugható Wi-Fi egység, stick a feltelepített meghajtó programokkal)! Valamint rendelkeznünk kell az adott gépen rendszergazdai (program telepítési) joggal!

Attachments:
Download this file (Virtula Access Point on Linux.pdf)Virtula Access Point on Linux.pdf[Angol nyelvű leírás Linuxhoz]696 kB

Egyre több olyan eszköz kerül a használatba, ami különböző, főleg Micro SD adatkártyákat használ. Előfordulhat időnként, hogy a kártyáról kell egy klónt, egy tökéletes másolatot készítenünk.. Ennek lépéseit mutatom be az alábbiakban.

Van egy régi Acer vagy más néven Benq gyártmányú 340U/640U szériába tartozó 36 bites szkennerem (1999-ből!). Nem annyira sűrűn használtam az elmúlt sok év alatt ezért még mindig jól működik. Nem szeretném leselejtezni. Sajnos a gépemen jelenleg fentlévő Ubuntu 20.04 LTS alapból nem tudta támogatni. A legutolsó driver, amit elértem hozzá pár évvel ezelőtt (ami azóta megszűnt) Windows XP-re volt! Kicsit utána járva a problémának, megnyugtató megoldást találtam rá. A megoldáshoz szükség lehet egy window-os gépre is.