LDG Electronics Z-100Plus Automatic Antenna Tuners Z-100PLUS - Free  Shipping on Most Orders Over $99 at DX EngineeringIdőnként a rádióamatőrök kitelepülnek a természetbe, hogy onnan zajmentesebben és a civilizációs egyéb zavaroktól (épületektől) eltávolodva létesíthessenek rádiókapcsolatokat. Mivel sokféle helyszín létezik, nem lehetséges olyan antennával felszerelkezni, ami minden körülmény közepette tökéletesen működne. Ilyenkor jön segítségül az antenna-hangoló. Vihetünk magunkkal ilyenkor egy kis kézi tuner-t, illetve beszerezhető olyan kis fogyasztású, kis méretű, könnyen kezelhető és főleg könnyű automata hangoló (tuner), amivel hatékonyan dolgozhatunk terepen. Egy ilyen hangolót mutatok be az alábbiakban.

A bevezetőben leírt követelményeknek tökéletesen megfelelő eszköz az LDG Z-100Plus automata antennahangoló. Kis méretű, automata, könnyű és elemről is üzemel (beépített elemtartó 8 darab AA elemmel, de az elemek nem tartozékok!).

Tehát beszereztem egyet és átfutva a leírását elkezdtem használni és kitapasztalni. Aztán ráébredtem, hogy (szerintem) kicsit hiányos az eredeti, angol nyelvű használati útmutató (letölthető a lap alján). Ezért elszántam magamat és lefordítottam magyar nyelvre, illetve kiegészítettem azokkal a részletekkel, amelyeket hiányoltam. Mielőtt nekikezdtem volna, beszéltem a magyarországi forgalmazó szervizével, hogy pontos, hiteles információkat szolgáltassak.

Az elkészült fordítás szintén letölthető a lap alján.

Most pedig jöjjenek a tapasztalataim! A tuner egyértelműen jól használható terepen. Két lényeges korlátozással meg kell azonban barátkoznunk. Digitális módok esetén (FT8, PSK31, RTTY, SSTV... stb.), maximálisan 30 wattot használhatunk, mert a dobozban lakó áramkör zavarvédettsége nem túl jó és nagyobb teljesítményeknél a mikrovezérlő megkergül és kattogtatja az egyik relét. Ez szerintem főleg a szerencsétlen áramköri elrendezés miatt van, mivel a mikrovezérlő (A/D konverter)  pontosan az áramkör átellenes felén lett elhelyezve, mint az SWR-mérő rész. A hosszú vezeték feltehetően könnyebben összeszedi a zavart, ha nagy a teljesítmény és sok a felharmonikus a digitális módoknál. Én másképp terveztem volna...

A másik korlátozás pedig az, hogy ha hangolunk, azt kb. 5-10 wattnál végezzük, mert jóval pontosabban tud olyankor a vezérlő elektronika mérni (kisebb a zavar, nem vezérli túl az A/D konvertert). Például 11 wattal hangolásnál az SWR 1,4:1, míg ugyanannál az antennánál, 80 wattal hangolva, 3,1:1 az SWR! Ez nem kis különbség. Az antenna, ez esetben egy 27,5MHz-re hangolt 5/8-os Sirio vertikális antenna volt! Yaesu FT-897-es rádiót használok. Folyton le kell tekergetnem a teljesítményt hangoláskor és aztán vissza QSO esetén. Erre a problémára talált egy lehetséges megoldást egy leleményes belga rádióamatőr.

Persze terepen, QRP-módban nem kell a teljesítményt állítgatni. Ott ez teljesen megfelelő.

Szétszedve a hangolót, belekukkantottam én is. Az összes kondenzátor 600V-os. undecided 3kV-osaknak jobban örültem volna. Rossz SWR értéknél és 100watt teljesítménynél simán pattoghatnak a kilovoltok...!