Panoráma fotók készítése

Gyakran jó lenne olyan fotót készíteni, amin a körülöttünk lévő látványt egyetlen képen rögzíthetnénk. Hasznos lehet például ingatlan eladásnál, de a szép nyári kertünk megörökítésénél is. Az ilyen képek készítése manapság már gyerekjáték, ha segítségünkre van a számítógép.

Az egész alapja az, hogy rendelkezésre álljanak a panorámaképen megjelenítendő részfotók. Ezeknek a fotóknak a széleiken átfedésben kell lenniük egymással. A fotókat feltöltve a számítógépre egy célprogram sorba rakja azokat, összeillesztgeti egymással, megvágja és legyártja nekünk az áhított képet.

Panoráma fotók régen is készültek már, de a mai módszerek sokkal kifinomultabbak. A fotózásnál ajánlatos fotóállvány használata. Vízszintezzük be, ha vannak rajta libellák! És ügyeljünk a stabil, billegésmentes állásra is!

Amikor a fotókat készítjük, jegyezzük meg az első fotó irányát! És a fotózásnál válasszunk ki egy kis részletet a kijelző jobb szélén, és a következő fotózásnál ez a kis részlet a fényképezőgép fotózás utáni jobbra forgatásakor a kijelző bal felére kerüljön! A rögzítendő látványt körbefotózgatjuk így teljes  360°-ban ügyelve az átfedésekre. Ha nem hagyunk átfedéseket, a program nem fogja tudni összeilleszteni a képeket!

Ha elkészültek a képek, töltsük fel azokat a számítógépünkre!

A képek feldolgozásához szoftver szükséges. Több is elérhető az Interneten. Én a Hugin névre hallgatót használtam nagy megelégedéssel. Ha nincs meg a program, le is tölthetjük az Internetről.

Elindítva a magyarul is tudó programot az "1. képek betöltése" gomb lenyomásával tölthetjük be a fotókat.

Ha megvan, akkor a "2. Igazítás" gombbal össze kell illeszttetnünk a képeket a programmal. Ezt ő automatikusan elvégzi helyettünk, de lehetőséget ad a manuális illesztésre is. Ez utóbbi esetben nekünk kell kijelölnünk az összeillő  illesztési pontokat a képeken.

Ha kész az illesztés, a "3. Panoráma létrehozása..." gombbal tudjuk a végeredményt elkészíteni.

Néhány érdekességet tapasztaltam ezzel kapcsolatban. Könnyen készíthető olyan panorámakép, amin ugyanaz a személy többször is szerepel. Ez izgalmas lehetőséget jelenthet a játékos kedvűek számára.

A program nemcsak egy képsort tud kezelni, hanem készíthetők vele gömb-panorámák is, ha végigfotózzuk a teljes látóteret. Ekkor is automatikusan összeilleszti a képeket, csak a feldolgozás időtartama nyúlik hosszabbra...

Ez a cikk csak egy rövid ismertető. A programnak rengeteg beállítási lehetősége van, amit a  felhasználói leírásból tudhatunk meg.

A cikk alján lévő panoráma fotókra kattintva a teljes képsáv megjelenik a böngészőnkbe felismerhetetlen formában. Ha az egérrel rákattintunk a képre, akkor az a teljes képernyőt kitölti. Ekkor a billentyűzeten a jobbra, balra, le és fel nyilakkal tudunk a képen navigálni. Kimenni a képről az egeret a képernyő teteje felé közelítve tudunk (Firefox esetén)

Attachments:
Download this file (A hét törpe.JPG)A hét törpe.JPG[Találkozásom a hét törpével Bogácson 2014 tavaszán :-)]1451 kB
Download this file (Zuglói kert.jpg)Zuglói kert.jpg[Egy általam készített panorámafelvétel egy zuglói kertről 2011 nyarán]2403 kB