2011. őszén került hozzám egy kínai gyártmányú Baofeng UV-3R típusú kétsávos (UHF/VHF) rádió-adóvevő. Az alábbiakban a tesztek során szerzett tapasztalataimat osztom meg a Kedves Olvasóimmal.

UV-3R

A készülék közel bankkártya méretű (az antenna nélkül) és számos tartozék lapult a dobozában. A kis méret nagy  előnyt jelenthet bizonyos esetekben. A kimenő teljesítménye 2 Watt, ami (nagyvárosi körülmények közt) szimplexben néha, átjátszókon viszont szinte mindig elég lehet. Rátekintve az embernek erős deja vu érzése támadhat és a Yaesu VX-3 derenghet fel lelki szemei előtt... Kacsintás (És aztán megjelent egy újabb hasonló, kinézetű és tudású Baofeng UV-200 névre keresztelt rádió is.). Az UV-3R-ből nálunk a fekete színű terjedt el, noha rendelhető más élénkebb színű is (piros, kék, sárga...stb.).

Az antenna csatlakozója SMA-apa (tehát pont ellenkezője, mint a Wouxun KG-UVD1-nek). Két külön antennát mellékeltek hozzá, ami kétsávos amatőr portable munka esetén eléggé bosszantó. Sokan ezért a készülék vásárlásakor - előrelátón - rögtön egy kétsávos kis antennát is vesznek hozzá (pl. Nagoya NA-401 ami az E-Bayen US $7.90, nálunk dupla ennyi). A folyamatos antenna cserélgetés hosszú távon szerintem sem szerencsés.

A készülékben szokásosan Li-Ion akku lapul (eredeti hiányában az NP-60-as akku típussal helyettesíthető, annak ellenére, hogy az 3 érintkezős). Mellékeltek egy a készülékbe dugható töltőadaptert, és egy akku-dokkolót is, amibe az adaptert be lehet dugni. A dokkolóval tölthető lenne a pót-akku, ha van. Használatát mégsem javaslom, mivel a dokkolóban semmiféle vezérlő elektronika nincs (a cikk írása idején)! Olvastam ugyan egy fórumon, hogy ez azért nem gond, mert az akkuban is van egy töltő elektronika, de ezt nem tudtam még ellenőrizni. Többen panaszkodtak, hogy a dokkolóval töltött akkuk tönkrementek! A rádióba dugott adapter viszont nem tesz tönkre semmit, mert a rádiónak van saját belső töltőáramköre (a letölthető kapcsolási rajzon sajnos hibásan rajzolt, jobb alsó sarokban található komplexum). Ezért a dokkolót én el is süllyesztettem jó mélyre valahová, nehogy használatba kerüljön... Az töltő-adapter hiányában  az újabb Nokia mobiltelefonok töltője is megtenné (a vékonyabb dugós). Noha ezek is 5 voltosak és a külső elektródájuk a negatív, de a csatlakozó dugó nem eléggé hosszú, nem ér be a rádióba, így a töltés sem sikerülhet. Dugó cserével a helyzet orvosolható..

Az antenna mellett megtalálható a kis fehér, nagy fényerejű LED zseblámpa funkció gyanánt. Ez sokszor hasznos volt nekem már.

A rádió hangereje bőven megfelelő. Sajnos bizonyos szituációkban a legkisebb hangerő is túl hangos... Ezt némelyek egy kis SMD ellenállás cseréjével orvosolják. Az újabb, illetve a kétsoros kijelzős változatoknál a gyártó már javította ezt a hibát.

A problémát az okozza, hogy a hangfrekvenciás végerősítő túl nagy erősítésű. Ez két módon csökkenthető. Az egyik módszer az, hogy az R43 pozíciójelű ellenállást kiforrasztjuk és egy 6,2K értékűre cseréljük. A másik (szerintem egyszerűbb), hogy az R15 jelű 100k értékű ellenállásra párhuzamosan ráforrasztunk egy 36k értékűt. A gyártó ólommentes forrasztóötvözetet használt, ezért ügyelni kell a szükséges hőfokra, miközben a fóliát sem szabad tönkre tenni. Az ellenállások 0402 méretűek (1mm).

Az átalakításhoz fegyverkezzünk fel egy hegyes csipesszel, mert az ellenállás, amit meg kell tudnunk fogni vele, porszemnyi! Továbbá legyen kéznél ónszippantó és hegyes végű páka!

A rádió szétszedése viszonylag egyszerű.

 • Lecsavarjuk az antennát
 • Leszedjük az övcsipeszt, a hátlapot és kivesszük az akkut
 • A racsnis kapcsoló tetején kicsavarjuk a csavart és lehúzzuk a forgató gombot
 • Levesszük az antenna körül a narancssárga szilikongumi borítást
 • Kicsavarjuk az akku-mélyedés két oldalán lévő kis kereszthornyos csavarokat, de ügyeljünk arra (majd az összeszerelésnél), hogy lehet, hogy nem egyformák!
 • Emeljük ki a tápfesz és fülhallgató csatlakozók védőgumiját
 • Óvatosan emeljük ki a rádió alját a borításból és csúsztassuk ki onnan, ahol a racsnis kapcsoló a lyukba illeszkedik
 • Vegyük figyelembe majd az összeszerelésnél, hogy a hangszóró a NyÁK-hoz kis rugókkal csatlakozik
 • Eltávolítjuk az sárgaréz anyát a racsniról, mert különben nem tudjuk kivenni a NYÁK-ot a spiáter házból!
 • Kicsavarjuk a négy csavart (kettő középen a két oldalon van és kettő fent a kijelző felett két oldalon)
 • A kijelzővel felfelé az SMA csatlakozó középső erét kimelegítjük a NyÁK-ból és könnyedén kiemeljük az áramkört
 • Némi ólommentes anyagot ráadva még távolítsuk el az egész anyagot a Nyákról és majd hagyományos Ónt használjunk (sokkal könnyebben kezelhető lesz a későbbiek során)

Az R15 jelű ellenállást a pirossal keretezett helyen találjuk.

Ha már szétszedtük a rádiót és meleg a páka, egy másik nagy problémát is orvosolhatunk. Sajnos VHF-en és UHF-en is a második harmonikus túlzottan nagy. Ezért egy 33...47pF (tetszőleges a kettő közt) értékű kondenzátort beforrasztunk az alábbi képen piros X-szel jelölt helyre. A képen SMT 0805 méretű kondenzátor látható.

A rádiót ezután szétszedett állapotban kipróbálhatjuk, ha egy rövidke vezetékkel az SMA csatlakozót bekötjük a NyÁK-ra. Próbáljuk ki a hangerőt levenni a leghalkabbra.

Az áramkörön beforrasztáskor az SMA meleg ere nehezen találhat be a lyukba. A szükséges lyuk létrehozásához én a nagyobb méretű gemkapcsot használtam sikerrel...

Ha minden megfelelő, rakjuk össze a rádiót! Ha kihagy a kijelzőn néhány szegmens, a gumiérintkezőt igazítsuk meg alatta kissé!

A beépített kondenzátor az amúgy szerény szelektivitáson nem javít, de legalább nem zavarunk másokat... (bár az amatőr nem nézi a TV-t, hanem zavarja Vigyor)

Adtak a rádióhoz viszont egy kis headset-et is.

A nagyobb rádióknál a csatornákat pár karakteres névvel lehet ellátni. Itt ilyen lehetőség nincs, fejből kell tudnunk, melyik frekvencia kihez tartozik...

A bekapcsoló gomb a rádió előlapján van. Mivel nem mélyített és nem is rendelkezik védő peremmel, ezért könnyen bekapcsolódhat az ember zsebében, táskájában. Érdemes kis tokot vásárolni hozzá valamelyik szupermarketban...

A menürendszere egyszerű, hamar átlátható, megérthető és megtanulható. Az előlapon 4 gomb, a bal oldalon 3 gomb és a tetején egy racsnis kapcsoló található. Emiatt különböző gombkombinációkkal érhető el a számos szokásos funkció.

A készülékhez vásárolható programozó kábel is  mely két részletből áll. Az egyik a számítógép USB portjához kapcsol egy szokásos (valószínűleg Maxim gyártmányú IC-t tartalmazó) áramkörön át egy 3,5mm-es sztereó jack-aljzatot. Ebbe dugható bele a második részlet 3,5mm-es sztereó jack-dugója. Ez utóbbi szakasz másik végén viszont egy négy pólusú jack dugó van, amit a rádióba kell dugni. Érdekes ötlet, hogy külön ezt a második szakaszt akár másik rádiókhoz is megvásárolhatjuk (pl. Wouxun-hoz) és akkor nem kell a sok különböző komplett kábelt tárolgatnunk, csak a második szakaszokat.

A távol-keleti rádiók (Wouxung, Baofeng, Puxing) programozó kábeleinek bekötésével ez a nagyszerű honlap is foglalkozik.

A programozó szoftver és az USB driver (Prolific fajta) a gyártó honlapjáról és e cikk aljáról is letölthető.

A rádió csak abban az esetben kezd kommunikálni a programmal, ha a következő lépések helyes sorrendjét betartjuk! (én sokat kínlódtam, mire erre rájöttem) Ez a feltelepített driver-t és programot feltételezi.

 1. bedugjuk az USB-be a programozó kábelt de csak a számítógépbe
 2. elindítjuk a programot
 3. kiválasztjuk a programban a helyes COM-portot
 4. bedugjuk a programozó kábel négy pólusú dugóját a bekapcsolt rádióba
 5. boldogan használjuk a szoftvert

A szoftverét szemmel láthatóan ugyanaz a társaság alkotta, aki az egyéb kínai rádiókhoz való szoftvereket is. Az is nagy gond, hogy csak Windows-ra gyártottak programot. Linux alatt csak VirtualBox-szal lehet megoldani, persze ha virtuálisan van egy Windows rá telepítve.

Viszont létezik egy CHIRP (csivitelés) névre hallgató nyilt forráskódú fejlesztés, mely temérdek fajta rádiót képes kezelni, többek közt ezt is és a Wouxun KG-UVD1P-t is! Linuxon, Windowson és MAC-en is működik.
Mivel felvettem a kapcsolatot a fejlesztővel, Dan Smith-el, ezért a program már magyarul is tud!

A programozás után a dugót a rádióból kihúzzuk. Eközben könnyű odafogni a dugóhoz a kis gumi zárófület és aztán elegánsan letépni azt! Erre feltétlenül ügyeljünk!

Ez a kis rádió e cikk írásakor kb. 50 USA dollárba kerül. Szerintem a fentiekben felsorolt észrevételeim ellenére bőven megéri az árát, tekintettel a sok tartozékra is.

A riportokban mindenkitől azt hallottam, hogy a rádió nagyon szépen szól. Volt aki csak a mikrofonom hangerejére panaszkodott. De van akinek ez nem jelentett gondot.

A mellékelt antennák kicsit jobban teljesítenek, mint például a Wouxun KG-UVD1 kétsávos gumiantennája.

A rádióval kapcsolatosan sok információt találhatunk itt a cikk alján letölthető formában, illetve egy angol nyelvű fórumon is..

Időközben sokan próbálkoztak a rádión módosítani. Egyik ilyen törekvés, a rádióban lévő MC81F8616 pic programjának módosítása (DTMF) itt olvasható.

Egy kedves olvasóm rendelkezik a rádiónak egy - BF-U3 névre hallgató - ipari, de egyszerűbben kezelhető és csak UHF-sávot tudó változatával. Viszont ez a fajta csak számítógépről programozható. A programozásnál arra a rafinált hibára kell figyelni, hogy a frekvencia beírásánál használt "tizedes vessző" valójában nem az, hanem a kínai jelkészlet egy karaktere! Úgyhogy azt másoljuk egyszer ki vágólapra magunknak és onnan például egy Word dokumentumba, így mindig meglesz... A frekvencia beírásánál ezt használjuk, ne a billentyűzetünkön lévő tizedes vesszőt!

Attachments:
Download this file (baofeng_uv-3r_sch_[ET].pdf)baofeng_uv-3r_sch_[ET].pdf[UV-3R kapcsolási rajz]424 kB
Download this file (UV-3R audio pinout.png)UV-3R audio pinout.png[UV-3R audio kimenet]140 kB
Download this file (UV-3R Setup v1.11.exe)UV-3R Setup v1.11.exe[UV-3R programozó szoftver]937 kB
Download this file (UV-3R_AC_Adapter_YC_2011A.pdf)UV-3R_AC_Adapter_YC_2011A.pdf[UV-3R tápegység]16 kB
Download this file (UV-3R_board.jpg)UV-3R_board.jpg[UV-3R panel]356 kB
Download this file (UV-3R_verziok.pdf)UV-3R_verziok.pdf[UV-3R verziók]11 kB
Download this file (uv3rm.pdf)uv3rm.pdf[UV-3R Magyar ismertető]7535 kB
Download this file (Vista - Win7 Cable Driver.exe)Vista - Win7 Cable Driver.exe[UV-3R Win7 driver]2017 kB
Download this file (Win XP Cable Driver.exe)Win XP Cable Driver.exe[UV-3R XP driver]1633 kB
Download this file (ZL2GVA_UV-3R_Cheat_Sheet.PNG)ZL2GVA_UV-3R_Cheat_Sheet.PNG[UV-3R puska]312 kB
We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.