Baofeng UV-5R tapasztalatok

2013. őszén került hozzám egy kínai gyártmányú Baofeng UV-5R típusú kétsávos (UHF/VHF) rádió-adóvevő. Az alábbiakban a vele kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg a Kedves Olvasóimmal.

UV-5R

A rádióra nagyjából elmondhatók a Baofeng UV-3R cikkemben leírtak, noha plussz szolgáltatásokkal is bír a rádió az UV-3R-hez képest. Ilyenek a DTMF lehetőség, ami az ECHOLINK-nél szükséges, illetve a kétsoros kijelző.

Most azokat a fontos információkat írom csak itt le, amelyek a használathoz elengedhetetlenek.

Az első próbák során sajnos nem sikerült kapcsolatot létesíteni a rádió és a programozó szoftvere közt. A programozáshoz szükséges kábel azonos a Wouxun KG-UVD1 kábelével, így a driver is ugyanaz. Szoftverként a CHIRP programot javaslom. A sok kínlódás végén Bence barátom talált rá a titkot rejtő honlapra. Röviden a probléma csak annyi volt, hogy a híres kínai gyártási pontosság most is hozta a formáját, ugyanis a csatlakozó nem ment rendesen a rádióba bele. A hiba alattomos, szemmel nem látható. Kb. fél milliméter farigcsálás a rádió műanyag borításán a csatlakozók mellett teljesen megoldotta a gondot.

Ennek a rádiónak a töltője már tartalmazza azt az áramkört, ami az UV-3R esetén hiányzott még és az akkuk tönkremeneteléhez vezetett.

A rádió programozását a CHIRP programmal simán elvégezhetjük. A gyári programmal is jól kezelhető a programozás, sőt több funkció jelenleg (a cikk írásakor) csak ezzel állítható be. A CHIRP használata akkor is indokolt, ha több különböző típusú rádióba akarjuk ugyanazt a frekvencia táblázatot beírni (sok amatőrnek ez a fontos).

A rádió lelkét képező mikrovezérlő programozását ismertető dokumentáció a lap alján tölthető le.

A rádióval kapcsolatos rengeteg egyéb információ (angolul) elérhető az Interneten.

Attachments:
Download this file (RDA1846_Programming_manual.pdf)RDA1846_Programming_manual.pdf[Az RDA1846 (UV-5R vezérlő chip) programozási kézikönyve]547 kB
Download this file (uv-5r_kezelesi_HUN.pdf)uv-5r_kezelesi_HUN.pdf[Magyar nyelvű kezelési útmutató]712 kB