Processing telepítése Ubuntu-ra

A Processing-gel először az Arduino-val foglalkozás közben találkoztam. Végignézve a fejlesztőkörnyezethez adott példaprogramokat, hamar elnyerte a tetszésemet. Mivel gyakran használok Ubuntu-t, ezért kialakítottam a Processing egyszerű telepítésének módját, amit az alábbiakban mutatok be.

A Processing letöltési helyén válasszuk azt a Linuxot, amelyik architektúrával dolgozunk (32bit vagy 64bit)! A kiválasztott verzióra jobb egérgombbal kattintva válasszuk a cél mentése másként (vagy hasonló hatású) opciót és jegyezzük le a fájlnévben lévő verziószámot! A cikk írásakor ez például processing-3.2.3-linux32.tgz, tehát a verzió 3.2.3. Aztán nyomjuk meg a mégsem gombot, mert nem kell letöltenünk semmit!

A cikk alján letölthető három szöveges fájl. Ezeket mentsük le egy tetszőleges helyre (pl. a Letöltések mappába)! Majd indítsuk el a terminál ablakot és adjuk ki a

cd ~/Letöltések

parancsot belépve ezzel a Letöltések mappába, ahová az imént a három fájlt is lementettük!

Majd hívjuk be a szövegszerkesztőbe a

gedit processing_shortcut.sh

paranccsal a telepítést végző parancsfájlt!

A VERZIO= kezdetű sorba az idézőjelek közt töröljük a korábbi számsort és írjuk be az imént megállapított, aktuális verziószámot! (pl. 3.2.3), majd mentsük el az állományt és lépjünk ki a szerkesztőből!

Hasonló módon szerkesszük meg a processing.desktop.content állományt kiadva a

gedit processing.desktop.content

utasítást! Itt a Version= kezdetű sorba írjuk be a verziószámot, csak idézőjelek nélkül!

Mentsünk és lépjünk ki a szövegszerkesztőből! Nagyjából ennyi volt az előkészület. A parancs sorba (terminálba) adjuk ki az

sh ./processing_shortcut.sh

parancsot (a ./pro után nyomjuk meg a tabulátort és automatikusan kitöltődik a fájlnév).

Ekkor letöltődik a processing, feltelepül és létrejön az ikon. Ha mégsem, úgy a bal felső Dash indító karikára kattintva elkezdjük begépelni a processing szót és a megjelenő ikonra kattintva elindul a program. Ekkor megjelenik az ikonja az indító ikonok közt. Arra jobb egérgombbal kattintva válasszuk az indítóban tartás opciót. Ezután mindig elérhető lesz az ikon.

Sok sikert!

Attachments:
Download this file (processing.desktop.content)processing.desktop.content[Ez is kell a telepítéshez]10 kB
Download this file (processing.xml)processing.xml[Ez kell az ikonhoz]9 kB
Download this file (processing_shortcut.sh)processing_shortcut.sh[A parancsfájl]2 kB