VK5JST egyszerű antenna analizátora

Az antennakészítés és tervezés során szinte elengedhetetlen segédeszköz egy jó antenna analizátor. Kapni ilyet készen is (MFJ 269), kit-ben is de egyik sem túl olcsó. Szerettem volna egy egyszerűt, de mégis használhatót készíteni magamnak. Harry (SM0VPO) honlapján találtam egyet, de az nem volt alkalmas tág frekvenciatartományra az alkalmazott trafó miatt. Nekem olyan kellett, ami 1-500MHz tartományban amatőr viszonyok közt helyesen mér. Tovább kutatva bukkantam rá Jim Tregellas (VK5JST) leírására egy pont olyan megoldásról, ami nekem kellett.

Tüzetesen áttanulmányoztam és az UHF változat mellett döntöttem, mivel gyakran erre is szükségem van. Összeszedtem gyorsan mindent, ami kellett hozzá. A projekt nagy előnye, hogy semmi olyan egzotikus alkatrészt nem tartalmaz, ami drágán, vagy nehezen lenne beszerezhető. A deprez-műszert, a dobozt és az aljzatokat egy "Börzén" megkaptam viszonylag olcsón, a többit beszereztem a hagyományos elektronikai üzletekben.

A nyákot elkészítettem a leírás szerint, beültettem az alkatrészeket. Annyit változtattam csupán, hogy nem 3 darab 150 ohmos ellenállást, hanem 2 darab 1/2 wattos 100 ohmosat kötöttem párhuzamosan egy-egy szegmensében a hídnak. Így a híd 4 wattot bír stabilan kiegyenlített esetben (ha a lezárás is bírja a maga 1 wattját).

Aki meg akarja építeni ezt a műszert, annak azt tanácsolom, hogy NE HASZNÁLJA FEL A CIKKBEN SZEREPLŐ NYÁKTERVET! Tapasztalatom szerint ez a nyák csak 30MHz-ig működik rendesen és amúgy is szükségtelenül nagy. Már VHF-re is egy sokkal kompaktabb (kisebb, rövidebb vezetőcsíkkal készült) elrendezés szükséges.

Annak aki ilyet szeretne építeni azt ajánlom, hogy e cikk elolvasását követően tanulmányozza át egy másik ugyanilyen témájú cikkemet is!  E jelenlegi cikk a lefordított írásról és a kezdeti kísérleteimről szól.

Én a következő próba során már légszerelést használtam, mivel ez bevált egy korábbi készülékemben. A szerző nyáktervét csak a hitelesség miatt tettem bele a fordításomba... Egyébként a kezdeti beállítások, tesztek során azt a trükköt használtam, hogy a generátor bemenetre egy sima, szabályozható DC-tápegységet kapcsoltam. A feszültségszintet az Input-OK skála (a műszeren) közepéhez állítottam, majd az FSD-t (előre menő teljesítmény, a kapcsoló 2. állása) beállítva a potméterrel már pontosan tudtam ellenállást mérni. Az alkalmazott terhelések 50Ω, rövidzár és szakadás voltak. Mindháromnál az elvárható eredményt adta. Utána VHF-en is próbáltam és ott az 50Ω-ra 60-at mutatott, a rövidzárra pedig 50-et, mert még mindig nem volt megfelelő az összeállításom. A szakadásnál jól mutatott. A megépítés előtt érdemes áttervezni a nyákot, ha valaki ilyet szeretne készíteni. Ehhez ad jó támpontot HA8ET, Gyula munkája. Bevallom, túlzásnak tartottam a komoly rövidzárat, amit a kit-jéhez árul. Ma már tudom, hogy teljesen igaza van. Csak egy komoly, nagyfrekvenciás értelemben is rövidzár mellett mutat egy megfelelően tervezett műszer nullát, főleg 430MHz-en és a fölött!

Még Wi-Fi-hez is használható ilyen (híd elvű) megoldás. Erre mutat jó példát egy igényes munkáról írt cikk. Ez 1MHz...2,4GHz közt használható! Ennek titka az SMD alkatrészek parányi nyákra való építése. Ez a kis nyák szó szerint a csatlakozókba van építve. Nagyfrekvencián jó eredményt csak így lehet elérni. A másik titok pedig az alkalmazott kis  generátor teljesítményben rejlik. Normál kézirádió esetén mindenképpen csillapítót kell ehhez használni.

A fentiek miatt egy dolog világos lett a számomra. A cikk alapján megépített készülék sosem működhetett VHF-en és UHF-en normálisan! Ezt igazolja az a tény is, hogy ebből a készülékből továbbfejlesztve árul a szerző kit-et, de az is csak 30MHz-ig mér. Igaz, hogy felturbózta, PIC-es kiértékelőt, LCD-s kijelzőt és egy belső hangolható mérőjelet szolgáltató átkapcsolható generátort téve bele. De ez már nem az egyszerűségről és olcsóságról szól...

Lehetőség nyílik további funkció beépítésére is (pl. teljesítmény mérés 50 ohmos rendszer esetén, vagy vezeték-csillapítás mérése).

A cikkben tárgyalt megoldás csak egy fapados változat, amolyan "szegény ember analizátora"... Ezen csak két kezelőszerv van, meg egy Deprez műszer. Az utánépítésre vállalkozóknak ajánlom egy kapcsoló beiktatását is, amivel a Deprez műszert lehetne rövidre zárni a szállításkor, hogy ne legyen csapágyas a műszer.

Az eredeti angol nyelvű leírást azért fordítottam le magyarra, hogy azoknak is segítsek, akik nem értenek angolul. Nem volt egyszerű dolog. Némi változtatást eszközöltem, hogy a szöveg ne legyen annyira szájbarágós, továbbá az összes ábrát, képet és az alkatrészjegyzéket a leírás végére tettem át.

A doboz előlapi feliratait is magyarítottam (elvégre magyarnak érzem magamat), de az eredeti leírásból kinyerhető az angol változat ha valaki inkább azt szeretné. Az előlapra olyan öntapadós fóliát érdemes tenni inkább (ahelyett a megoldás helyett, ami az eredeti cikkben van), amire lézernyomtatóval lehet rányomtatni a feliratokat. Tartós, egyszerű és szép. Persze ugyanígy lehet ezen a módon műszerskálát is készíteni. Én is ezt tettem.

Nálunk az a műszertípus nehezen szerezhető be, amit az eredeti leírás tartalmaz. Úgyhogy én az enyémet szétszedtem (amit a Börzén gyűjtöttem be és ami kisebb méretű is, mint a hivatkozott). A műszerem skáláját kivettem, beszkenneltem és Gimp-pel egy másik rétegre téve a leírásbeli skálát, összehoztam a kettőt. Jónéhány képszerkesztési műveletet el kellett végeznem, de végül előállt a megfelelő minőségű skála. Ez már nyomtatható volt az öntapadós fóliára. Ügyelni kell, hogy a fóliavastagság miatt legyen tere a mutatónak szabadon mozogni! Az általam választott fóliánál a mutató alatt bőven volt hely.

A cikk nem magyarázza túlzottan el, de a csillapító (attenuator) része külön is használható más célra (pl. QRPP Vigyor ). Én nem építettem bele ilyet a készülékembe, inkább külön csinálok majd egyet, ha kell. Annyival is kisebb és könnyebb a készülék.

A szerző az SK3 (BNC) csatlakozó aljzatot kis koax darabbal kötötte be. Én ehelyett egy fix, merev , pár centis rézvezetéket használtam, ami ugyanolyan jól bevált a rövid méret miatt, rövidhullámon.

Az eredeti cikk innen, a magyar fordítása e cikk alján tölthető le. GM3VLB hasonló tartalmú (angol nyelvű) cikket írt, ami szintén a cikkem alján tölthető le.

A készüléket egyébként tényleg egyszerű elkészíteni és beállítani, optimális esetben néhány óra alatt megvan. A kézkapacitásra nem érzékeny, ezért alkalmas hozzá a műanyag doboz de csak 60MHz-ig, afelett árnyékolni ajánlott.

És végül egy utolsó jó tanács az építőknek: CSAK TEFLONOS ALJZATOT HASZNÁLJUNK A KIMENETI (MÉRŐ) ÉS A BEMENETI OLDALON EGYARÁNT! Kerüljük itt is az olcsó, gagyi csatlakozók használatát!

Végül a legfontosabb! A használatkor feltétlenül tartsuk szemelőtt a (cikk alján letölthető) használati útmutatómban foglaltakat! Nagyon durva dolog, mikor a műszer figyelmetlenségből véletlenül megkapja a 100 wattot! Én már jártam így és egy Deprez műszerem, egy diódám és 6 SMD ellenállásom látta kárát...

Sok sikert az analizátor elkészítéséhez!

Ami azóta történt:

Nem hagyott nyugodni a dolog. Itt van ez a jó ötlet és csak 50-60MHz-ig szuperál? Nekiláttam hát egy jobb, valóban UHF-ig mérni képes változat tervezéséhez és elkészítéséhez. Erőfeszítésemet siker koronázta. A komplett megépítési leirást egy másik hasonló című cikkemben olvashatjuk.

Attachments:
Download this file (Antenna Analizator_HU.pdf)Antenna Analizator_HU.pdf[A cikk magyar nyelvű fordítása]2326 kB
Download this file (GM3VLB_Poor_Mans_Antenna_Analyser.pdf)GM3VLB_Poor_Mans_Antenna_Analyser.pdf[GM3VLB viszonylag egszerű analizátora]511 kB
Download this file (VK5JST használati.pdf)VK5JST használati.pdf[Az analizátor magyar nyelvű használati útmutatója]49 kB