Mókás ördöglakat

Egy barátom egy összejövetel alkalmával egyszerű, de mégis érdekes ördöglakatot hozott magával (amit egy számomra ismeretlen barátja eszelt ki). A társaság jól szórakozott vele, én pedig elhatároztam, hogy készítek magamnak egyet.

Az ördöglakathoz nem kell más, csak egy 25-30 centiméter hosszú legalább kisujjnyi vastag farúd és maximum fél méternyi erős zsineg. A farúd keresztmetszete lehet kör, vagy négyzet is, a lényeget nem befolyásolja.

A rúd egyik végétől 1 centire fúrunk egy keresztirányban átmenő 3 mm átmérőjű lyukat. Olyat, hogy majd a zsineget átfűzhessük rajta...

 

A kész lakat

1. kép

 

Aztán az 1. képen látható módon átfűzzük a zsineget a lyukon és a két végét (nem kibomló módon) összekötjük úgy, hogy az így képzett hurkon éppen ne legyen a rúd átbújtatható! Tehát ha a hurkot kifeszítjük, ekkor is a bot végénél egy centivel rövidebb legyen! A 25 centis bot és a pontosan fél méteres zsineg ezért optimális, mert a csomó és a bot szélessége annyit elvesz a zsinórból, hogy a feltétel teljesülhet a 2. képnek megfelelően.

2. kép

 

Én egy 10mm x 10mm keresztmetszetű rudat és egy barkácsáruházban vásárolt piros nejlonzsineget használtam. A zsineg végeit gyufalánggal finoman megolvasztottam, hogy ne foszladozzon.

Aztán keressünk egy inget, amit nem sajnálunk a játékhoz használni. Ne aggódjunk, az ing nem károsodik, csak esetleg gyűrődik!

És "fűzzük rá" az ing gomblyukára a 3. képen látható módon az ördöglakatunkat!

 

Az ingre fűzve

3. kép

 

Hogy hogyan? Nos ennek kitalálása már legyen kedves olvasóm feladata!

Becsület szavamra mondom, a lakatot elkészülte után fűztem én is fel az ingre és nem pedig előtte és aztán csomóztam össze... Nem csaltam!

Aztán ha rájöttünk a furfangra, az inget a rajta fityegő lakattal adjuk oda egy olyan személynek, aki nem látta a megoldást. Kérjük meg, hogy szedje le a lakatot a zsineg és az ing károsítása nélkül!

Figyeljük meg, az emberek többsége rágörcsöl a farúdra, és mindenáron azt akarja a gomblyukon átgyömöszölni! :-) Sok esetben jellemző ez a problémákhoz való hozzáállásunkra...

Nagyon tanulságos és szórakoztató nézni, ahogyan keserves perceken át erőlködnek az emberek a kis feladvánnyal.

Jó szórakozást kívánok!