Ha kilyukadt a medence

A medenceA nyári kánikulában a műanyagponyva falú csővázas (Intex gyártmányú) medence kilyukadt. Az alján lyukadt ki és ráadásul a szélén, ahol íves és ráadásul a heggesztési varrat is ott van. A leghülyébb helyen. A medencét a kútból töltöttük fel és nem szerettük volna elereszteni a sok vizet. Némi töprengés után megszületett a bomba biztos megoldás.

Lehet rendelni víz alatt kötő ragasztókat drága pénzen. Valamint leengedhettem volna a vizet és a sérült területet szárazzá téve megragaszthattam volna, de ez sem kevés pénz, és nem is kevés idő.

A megoldás gyors és pofonegyszerű. Elővettem egy új olcsó mosogatószivacsot (az egyik fele dörzs-felületű) és betettem egy vékony nylon-zacskóba. A zacskónak az a kétfüles változat a legjobb, amelyik a zöldséges pultoknál van kirakva, ugyanis ez eléggé vékony. Kerestem egy ép téglát az udvaron és jól tisztára mostam szappannal, körömkefével.

Bementem a vízbe és hagytam, hogy a zacskó megteljen vízzel. Aztán odaférkőztem a víz alatt (búvárszemüvegben) a lyukhoz és ráhelyeztem a szivacsot úgy, hogy annak puhábbik (tehát nem a dörzsis fele) legyen a lyuk felé. Arra ügyeltem, hogy a zacskó a szivacsra egy rétegben feszesen, gyűrődés mentesen simuljon rá. Az egyik kezemmel fixen ott tartottam és a másikkal rátettem a téglát nehezéknek.

A víz szivárgása azonnal elállt. A módszer olcsó, egyszerű és gyors. Mindenütt alkalmazható, ahol a szivacs a téglával stabilan megmarad. A zacskó azért kell, hogy a szivárgásmentes tömítés tökéletes legyen. A szivacs pedig felveszi a medence aljának egyenetlen formáját és jól ott tartja a zacskót a lyukon. A tégla leszorítja az egészet. Tégla helyett más nehezék is megfelel, ami eléggé leszorítja a szivacsot. A módszerrel át lehet vészelni a hátralévő nyarat, és ősszel, amikor a medencét összerakjuk, rendesen meg lehet ragasztani a lyukat. Az egyedüli hátrány az, hogy figyelni kell a téglára, nehogy elmozduljon valahogyan a helyéről. Pl könnyű belerúgni, vagy a nagy hullámzás is odébb libbentheti, mivel a felhajtó erő a téglára is hat.

Ha a medence oldalán lenne a lyuk, úgy más megoldást használnék. Rossz számítógépes merevlemezekből van néhány kitermelt igen erős mágnesem A medence külső falára egy kis vaslemezt tennék, a belső falára pedig a mágnesekkel rátapasztanám a lyukra a nylon-t. Ez sem rossz megoldás szerintem. De a medence alján az esetleges több tonnányi víz felemelhetetlen, ott az első megoldás járható.