A vakondriasztásról - ahogyan én látom

A kertünkben megjelent a vakond, a "jóságos terrorista". Mivel meg akartunk tőle szabadulni, bevetettük az általunk biztosnak hitt trükköt.

A vakond védett állat, így a megölése nem elfogadható, csak az elkergetése. Számtalan módszert találtam az Interneten, mely a vakondok elűzésével foglalkozik. Mindegyik a zajkeltésen alapul.

Mi azt a módszert ismertük, amikor néhány sörösüveget  le kell függőlegesen, szájával felfelé, félig ásni a földbe. Az oldalról jövő szél belefütyül az üvegbe. Ettől állítólag elmenekül a vakond.

A népi magyarázat az, hogy a vakondot rettenetesen zavarja az üvegben fütyülő hang és azért menekül el. Ezt sokáig én is hittem, de a kertben tapasztalt rémtettek hatására be kellett látnom, hogy nem igaz a népi magyarázat. Sőt!

Az én tapasztalatom és magyarázatom a következő. Amint leraktam az üvegeket, a vakond másnap reggelre körbe ásta a környéküket. Amikor gyomláltam, és a földhöz verdestem a gyomok gyökereit, hogy a rájuk tapadt értékes termőföldet eltávolítsam, a vakond ott is kis időn belül megjelent. Ebből azonnal láttam, hogy a földben terjedő hangok nem, hogy elriasztják a vakondot, hanem odacsábítják, mert a vakond a földben terjedő zörejek alapján cserkészi be táplálékát! A föld alatt nem terjed a fény, sem a szagok, így csak a hangokra támaszkodhat szegény pára.

Azonnal megértettem, hogy miért lehet az, hogy némelyeknek működik az üveges és egyéb zajkeltős trükk, míg másoknak nem. A magyarázat a kertben lévő kártevők mennyiségében rejlik.

Egy ápolt, gondozott, jól felásott, gyakran gyomlált kertben a kártevők többnyire kevesebben vannak, mint egy olyan kertben, ahol némi gondozatlanság uralkodik.

Amikor a vakond egy gondozott kertbe jut, ott is keresi a kártevőket és többnyire talál is annyit, amennyi a számára elég a túléléshez. De ha egy ilyen kertbe zajforrásokat teszünk, a vakond fáradságos munkával olyan helyekre ássa magát, ahol nincs számára elegendő táplálék. Egy idő után az éhség és a sok eredménytelen földmunka elveszi a kedvét az ilyen területtől és odébb áll. A vakond ilyenkor nem azonnal költözik el (ahogyan sokan tapasztalták is), hanem egy idő után. Hogy mikor, az attól függ, hogy mikor fogy el a "cérnája".

Ellenben egy gondozatlan kertben - nagy valószínűséggel - ott is talál táplálékot, ahol az üveg fütyül. Így aztán az üveg körül tisztítja meg a terepet először és aztán megy máshová. Csakhogy a táplálékai folyamatosan pótlódnak az üvegek körül, ha a kert gondozatlan. Így mindig tele lesz a pocakja és esze ágában nem lesz elköltözni.

Tehát a hatásos vakondriasztás mikéntje nem más, mint a vakond kiéheztetése és energiájának elfogyasztása. Ennek pedig első lépése szerintem a kert rendben tartása. Utána jöhet csak a zajkeltésen alapuló kifárasztás...

Cikkem írása közben eszembe jutott egy lehetséges trükk. Talán érdemes lehet palántázás előtt a leendő palánták helyére sörös üvegeket tenni a földbe. Ekkor ha van vakondunk, az kitakarítja nekünk a területet (pl. az esetleges pajoroktól és lótetvektől) és utána sokkal nagyobb eséllyel fejlődhetnek majd a növényeink, ha a sörös üvegek helyére ültetjük őket.

Remélem segített a magyarázatom azoknak, akik látszólag hasztalanul viaskodnak a vakonddal.