Lassúsági verseny

Egyszer arra gondoltam, hogy a sebességhajhászás helyett milyen érdekes lenne lassúsági versenyt rendezni. Ötletemet el is mondtam egy budapesti általános iskola tanítónőjének, aki azonnal fantáziát látott a dologban.

Hamarosan ki is próbálta az osztályában és meglepetésünkre igen szórakoztató volt a játék. Azóta a gyerekek az udvaron maguk is rendeznek néha ilyen versenyeket. Elmondásuk szerint az egyik legnehezebb ügyességi játék, amit valaha játszottak. Az az érdekes, hogy a versenyt többnyire nem az élet során általában lassúnak mondott gyerekek nyerték, hanem azok, akik erősen tudtak koncentrálni. Ez a játék sok készséget fejleszt.

A szabályok egyszerűek.

Kijelölünk egy startvonalat és azzal párhuzamosan attól tetszőleges távolságra egy célegyenest. Ezeket lehet például krétával az aszfaltra is rajzolni, csak a vonalak legyenek egyenesek és egymással párhuzamosak a sportszerűség érdekében!

A játékban tetszőleges számú versenyző indulhat. Továbbá ki kell jelölni egy igazságos és jó szemű döntőbírót, aki a játék tisztaságáért és a győztes kihirdetéséért felel.

A versenyzők a startvonalnál felsorakoznak úgy, hogy a cipőjük orra a vonalon legyen. A döntőbíró jelzésre a versenyzők kötelesek haladni a célegyenes irányába.

A játékból azonnal kiesik az, aki megáll, visszafelé, vagy oldalra lépked, illetve aki versenytársát löki. A sebesség nem számít, csak egyenesen előre haladó legyen.

Az győz, aki a legutolsónak ér a célba.

A játékkal kapcsolatban a tanácsaim a következők.

  • Egy játékos a pályán kb 50cm-nyi sávot foglal el. Ezt vegyük figyelembe a start és célegyenesek meghúzásánál. Tehát 10 játékos 5 méter széles pályát igényel.
  • Ne válasszunk nagy távolságot a start és a cél közt, mert unalmassá válhat a játék. 1 méter bőven elegendő, ami körülbelül 10 perces játékot jelent.
  • Ne legyen túl sok (maximum 6-8), se túl kevés (1) versenyző!
  • Nagyjából annyi versenyző legyen a játékban, mint ahányan kint ellenőrzik, mert a bíró egyedül nem képes mindenkit figyelni.
  • Az esélyegyenlőség érdekében mindenki azonos típusú lábbelivel játsszon, vagy mindenki zokniban.
  • A játékot öt évestől a "százöt" évesig bárki játszhatja.

 Jó szórakozást kívánok!