MOXON antenna az UHF sávra

Manapság a nagyvárosi rádióamatőrök egyik legnagyobb problémája a megfelelő antennák kiválasztása és elhelyezése. A zsúfolt, panelházakkal teli területeken nagy leleményességet kíván e gond leküzdése. Én is hasonló cipőben járok így egyáltalán nem mindegy, mit és hova telepítek. Az Interneten barangolva botlottam bele a Moxon antennába.

Attachments:
Download this file (MoxGen.zip)MoxGen.zip[Moxon antenna méretező program]18 kB

Bővebben: MOXON antenna az UHF sávra

Olcsó UHF, illetve VHF, vertikális antenna készítése házilag

A rádiózással hobbiszinten foglalkozók életében időnként előfordulhat, hogy szükségük támad egy gyorsan és olcsón elkészíthető jó hatásfokú antennára. Így vagyok ezzel én is.

2008 nyarán sürgősen szükségem lett volna egy UHF antennára. Telefonáltam pár helyre, böngészgettem az Interneten kereskedelemben kapható antennák után, de nem találtam számomra megfelelőt. Viszont találtam olyan oldalakat, ahol saját készítésű antennák méretezését és elkészítését ismertették. Így hát elhatároztam, tervezek és építek én is egy antennát.

Bővebben: Olcsó UHF, illetve VHF, vertikális antenna készítése házilag

QUAD antenna az UHF-sávra

Rádióklubom szerdánként rendszeresen beszélget rádióamatőr témákról az este folyamán a Széchenyi hegyi átjátszón. Mivel én viszonylag távol vagyok az átjátszótól és megfelelő antennám sem volt telepítve, ezért ki kellett valamit találnom a forgalmazáshoz. HA5TT Tamás barátom sok évvel ezelőtt ajánlott egy UHF-QUAD megoldást, amit sikerrel alkalmaztam is akkoriban. Ez egyszerűen elkészíthető, olcsó és hatásos antenna. Az elkészítése és a használata a következő.

Attachments:
Download this file (ROMBUSZ.NEC)ROMBUSZ.NEC[4nec2 antenna modell fájl]0.5 kB

Bővebben: QUAD antenna az UHF-sávra

A fojtó-balun működése

Egy olvasóm kérdése döbbentett rá, hogy talán érdemes lenne foglalkoznom itt az u.n. „piszkos balun”, vagy más néven fojtó-balun működésével, mivel az első látásra nem tűnhet egyértelműnek.

Az 1:1-es balunok egyik fajtája a (tengerentúli szóhasználattal) „ugly” balun. Nem szeretem ezt a piszkos jelzőt. Nem látok semmi kivetni valót a módszer használatában. Jobb ebből a szempontból a másik megnevezés: choke balun, azaz fojtó-balun. A balun a balanced/unbalanced (angol) kifejezésből ered. Itt olvashatunk róla, így nem tárgyalom az alapokat.

Az olvasóm kérdése a következő volt: ”Az világos, minél nagyobb az adott elem, jelen esetben a tekercs ellenállása a hullám terjedésével szemben, annál kisebb lesz az azon áthaladó, adott frekvenciájú energia. De annak az energiának, azon a frekvencián a meleg éren - amely ott szintén tekercs, nagyjából azonos értékű induktivitással, mint a köpeny-tekercsé - kell eljutni az antennához, hogy az kisugározhassa.
Nos, ez az induktivitás miért nem játszik érdemi szerepet?”

Bővebben: A fojtó-balun működése