QUAD antenna az UHF-sávra

Rádióklubom szerdánként rendszeresen beszélget rádióamatőr témákról az este folyamán a Széchenyi hegyi átjátszón. Mivel én viszonylag távol vagyok az átjátszótól és megfelelő antennám sem volt telepítve, ezért ki kellett valamit találnom a forgalmazáshoz. HA5TT Tamás barátom sok évvel ezelőtt ajánlott egy UHF-QUAD megoldást, amit sikerrel alkalmaztam is akkoriban. Ez egyszerűen elkészíthető, olcsó és hatásos antenna. Az elkészítése és a használata a következő.

Az elv az, hogy egy olyan négyzet alakú antennát kell készíteni, melynek kerülete a hullámhossz 0,97-szerese. Az antennát kézi rádióról használom (max. 5 watt), ezért a tömör, szigetelt, villanyszerelési rézvezeték megfelelő volt hozzá. Ez fillérekét beszerezhető bármelyik jobb szaküzletben.

Az antenna paramétereit betettem a 4nec2 antennamodellező programba és optimalizáltam a méretet. A műveletet és az ezzel kapcsolatos tudnivalókat egy általam készített oktató videóban lehet tanulmányozni hasonló eseteknél.

A nyereségre és SWR-re egyaránt optimalizálva a nyereség +6dBi lett, az impedancia pedig 76 + j29 ohm, az SWR pedig 1,86:1 ami még megfelelő.

Ehhez a négyzet kerületének 71 centinek kell lenni, de a csatlakoztatás miatt mindkét véghez adjunk hozzá 1-1 centimétert. Tehát a levágandó vezetékhossz kb. 76 centiméter. Az egyik végén jelöljünk be egy 1 centiméteres szakaszt, majd onnan kezdjük bejelölgetni a 17,7 centis oldal szakaszokat. Végül alakítsuk ki a négyzetet a jelölt sarkoknál hajlítva! Ekkor létrejön egy szabályos rombusz, ahol az egyik saroknál van a két kivezetés. Ezek mennek majd a BNC-dugóra.

Ugyanis én BNC-dugót használtam, de lehet mást is, például SMA-t.

  1. Az egyik (tetszőlegesen választott) kivezetés végére a BNC aranyozott tüskéjét forrasztottam.
  2. A dugó krimpelhető fajta és a fémcsövet vezeték nélkül erősen rákrimpeltem a csatlakozó recés fémnyakára. Ez után kellően megtisztítva ráforrasztottam az egyik (tetszőlegesen kiválasztott) kivezető szálat erre a rákrimpelt csövecskére.
  3. Majd  bepattintottam a tüskét a ráforrasztott vezetéknél fogva a helyére.

Az egész nem tartott tovább 5 percnél és készen volt az antenna! Szerintem az egész nem került 500 forintba... Az antenna a kis mérete miatt könnyű és öntartó, nem kell hozzá tartó keret, vagy egyéb szerkezet. Ha véletlenül elgörbül, egyszerűen kiegyenesíthető. Ha strapabíróbb kivitel szükséges, 6mm-es vörösréz fékcső megfelelő. Ekkor érdemes újraszámoltatni a modellezővel a méreteket!

Ez az antenna a mágneses hurokantennák családjába tartozik. A nyeresége - mint már írtam - eléggé jó. És irányhatása is van. Tehát az antenna síkjára merőleges irányba sugároz és onnan is vesz a legjobban. Viszont e miatt eléggé zajszegény.

Az antenna a valóságban is a szimulációhoz hasonló eredményt hozott. Összehasonlításként a Baofeng UV-5R gumi antennával, a lakásból képtelen volt az átjátszót indítani, vételnél halkan és recsegve vette az adásokat. A keretantennával a szobában ülve is stabilan indította az átjátszót. A vett jel zajszegény és erős volt. Adáskor a többiek tisztán értettek, de kicsit sisteregve.

Mivel az antenna irányított, ezért ügyelni kell a rádió kézben tartására, ami néha fárasztó. Az asztalra téve viszont a vett jel erőssége nem csökkent, mivel ehhez az antennához nem kell a testünk ellensúly gyanánt. Gumi-antennáknál viszont az sajnos többnyire kell.

Ha a keretet vízszintesen fektetjük, az antenna a rádiótól átellenesen, a síkjába eső iránnyal sugároz jól (pár dBi-vel kevesebb nyereséggel ugyan). Ezt a modellező program kirajzolt sugárzási diagramja is igazolta.

A modellezéshez használt NEC-fájl a cikkem alján letölthető. Érdekes, hogy a hullámhosszal és a sebességtényezővel számolva a szükséges élhosszúság durván 16,6 centire adódott. A szimulátor által kiadott hossz pedig 18 centire adódott, ezért a különbség 1,4 centi volt. Az utólagos kísérletek a szimulátor (modellező) program értékét találták megfelelőbbnek! A gyakorlati használat során az irányérzékenység nem több 20 foknál, ami eléggé jónak mondható (persze a bekapcsolt zajzár is beleszól ebbe a szubjektív értékelésbe).

Sok sikert az antenna építéséhez!

 

Attachments:
Download this file (ROMBUSZ.NEC)ROMBUSZ.NEC[4nec2 antenna modell fájl]0.5 kB