ASUS R300 PND használhatóvá tétele

Végre rászántam magamat és megvásároltam Andit. Nem, nem az 5-ös út mellett állót, hanem egy áruházból, a műszaki osztályról! A gyárilag beállított Andreának nevezett géphang miatt neveztem el az ASUS R300 típusú GPS-t (PND, vagy máshol PNA-nak nevezik) így. De hallottam már olyat is, hogy pofázógépnek nevezték, gondolom a "túl gyorsan mész" miatt... :-)

2008 nyarának végén tehát nagy örömmel hazavittem az egyik nagy áruházból a készüléket. Az eladó - a szokásos módon - mindent megígért nekem. Főleg a több éven át történő ingyenes térképfrissítést.

Telt múlt az idő, a budapesti és környéki (M0) úthálózat jelentősen változott, de nem az én GPS-emben! Egy év múlva reklamáltam ASUS-éknak. Válaszra sem méltattak. Reklamáltam az áruháznál. AZ ASUS-hoz irányítottak. Az IGO8 fejlesztője is az ASUS-hoz irányított...

Úgy érzem, csúnyán becsaptak. Olyanért fizettem (nem keveset), amit azóta sem kaptam meg sosem. Az ASUS honlapján persze e cikk írásakor csak az eredeti, ősrégi térképek tölthetők csak le.

A problémát tetőzte figyelmetlenségem (tudatlanságom?), miszerint a reklámszövegben nem IGO8 volt írva, hanem IGO8 alapú! Mint kiderült, ez annyit jelent, hogy az ASUS részére egy átberhelt IGO8-at adtak el, ami az eredetivel nem kompatibilis. A berhelést éppen annyira végezték el, hogy ne lehessen az IGO8-ról frissíteni, sem IGO8-at az eszközre telepíteni. Hiába vásároltam meg a "Nav N Go" szoftverét, nem tudtam használni. Pedig kénytelen az ember megvenni azt, amiért az ASUS-nak már fizetett egyszer.

Az ASUS rendszerét ASUSGO-nak keresztelték el.

Bajommal Google Kapitányhoz fordultam, aki ezúttal is türelmesen és készségesen segített. Rögtön kiderült, hogy problémámmal nem vagyok egyedül, szép számmal vannak még hozzám hasonlóan bepalizottak a világban.

Ezen a PND-n természetesen Windows CE 5.0 fut. Csak az ASUS elrejtette a szokásos Windowsos (ikonos) felületet, és csak az általa árult funkciók érhetők el.

Ahhoz, hogy ez ne így legyen a következőket kell tennünk.

  • Le kell vadásznunk az Internetről valahonnan a ASUSBackDoorYork.dll nevű (4kByte méretű) fájlt!
  • Ezt be kell másolnunk (USB-kábellel például) az SD-kártyára, azaz a PND-re.
  • AZ SD-kártyára kell másolnunk egy SYS.TXT nevű állományt az alábbi tartalommal:

 


 

[folders]
app="FlashDisk\navi"
data="\SDMMC\igo8" ;custom,save
content="\SDMMC\igo8\CONTENT"

[interface]
maxzoom2d=6000000
show_exit=1

[gps]
port=2
baud=57600
default_latitude=47.4984
default_longitude=19.0408

[rawdisplay]
class="landscape"
highres=0

[driver]
rawdisplay=GDI


  • Resetelve újra kell indítanunk a PND-t.
  • Ezek után már a Win CE 5.0 felület jön be, ha az explorer-t választjuk a menüből.
  • Keressük ki az Explorerrel a FlashDisk/Navi mappát és másoljuk be oda az imént létrehozott SYS.TXT-t az SDMMC meghajtóról. Ha a Flash kártyának nem ez a neve, nevezzük át erre!
  • A Flash kártyán hozzunk létre egy IGO8 mappát és benne egy CONTENT mappát is!
  • Ezek után vásároljuk meg a JOGTISZTA IGO8-at!!!
  • Azután a frissen vásárolt telepítőről a Flash-re való CONTENT mappa tartalmát másoljuk a kártyán lévő IGO8\CONTENT mappába.

Készen is vagyunk.

Ezek után amikor használni szeretnénk a navigációs szoftvert, csak indítsuk el a FlashDisk meghajtón a Navi mappában lévő 6.95MByte méretű futtatható fájlt!

A korrektség kedvéért meg kell itt jegyezzem, hogy az eszköz hardver-része majdnem nagyszerű (a kezelhetetlen power-kapcsolót és a transmitter gyenge kimenőteljesítményét illetve hangminőségét kivéve). De mit érek egy jó eszközzel, ha a rajta futó rendszer használhatatlan és frissíthetetlen? A bajom kizárólag az ASUS eljárásával van, ahogyan bepalizta elsőként az áruházat, s azon keresztül engemet! A Fogyasztóvédelmisek pedig biztosan nem fognak elbiciklizni a távolkeletre és megkeresni és aztán felelősségre vonni a bűnösöket a dzsungelben...

És legutoljára a szokásos figyelmeztetés... Kérek mindenkit, hogy csak a saját felelősségére végezze el a műveleteket! Felelősséget semmiért nem vállalok!

Megjegyzés: E cikk írása után sikeresen fejlesztettem szoftvereket a PNA-n futó Win CE 5.0-ra. A fejlesztőeszköz MS Visual Studio 2008 volt. Az alkalmazáshoz készített telepítőcsomagba betéve a 3.5-ös .NET komponenseket, az újabb funkciók is elérhetőkké válnak (pl. hang).

Sok sikert kívánok!