top
logo


Rádióamatőr ismertető anyagok
Gyári rádió adó-vevők egyszerű programozása PDF Nyomtatás E-mail

A mai modern rádió adó-vevők rengeteg szolgáltatással rendelkeznek, gyakran több sávon is dolgoznak. A memóriájukban tárolható, előre beprogramozható frekvenciák mennyisége is tetemes lehet. Némely gyártó (pl. Yaesu) drága pénzér ad a készülékeihez programozó szoftvert, míg mások (pl. Baofeng) ingyen letölthetőként adják a készülékükhöz ezt. Ráadásul ezek a programozó szoftverek még gyártón belül sem kompatibilisek minden rádióval. Ennek az áldatlan állapotnak a megszüntetésére történt egy kezdeményezés. Egy olyan szoftver készítésébe fogtak, mely mostanra (a cikk írásakor) 95 rádiókészüléket kezel egységesen, és képes a beprogramozott frekvencia (vagy más néven csatorna) táblázatokat egymás közt áttölteni. Továbbá könnyen kezelhető felületet ad a frekvenciák tetszőleges beprogramozásához is. Az alábbiakban erről szól a cikk.

Attachments:
Download this file (FT-857_atjatszok.csv)FT-857_atjatszok.csv[A magyarországi UHF/VHF rádióamatőr átjátszók és egyéb szimplex frekvenciák rádióra feltölthető állapotban 20150320-i állapot]4 Kb
Módosítás dátuma: 2018. január 07. vasárnap, 11:15
Bővebben...
 
Rövidhullámú összeköttetések tervezése az Internet segítségével

A rádióamatőrködés során szükségünk lehet célzottan egy adott célponttal való összeköttetésre. Például akkor, ha az ember a DXCC 100-hoz szeretne egy hiányzó országot becserkészni. Lehet ezt a véletlenre bízni, és a hétvégi versenyzések során mazsolázgatni, de lehetőség van az esélyek növelésére az Internet segítségével. Persze a régi rutinos rádióamatőrök már fejből tudják a terjedési viszonyokat, de a napfolt tevékenységgel kapcsolatban Nekik is szükségük lehet az alábbi adatokra. Az alábbi kis szösszenetem ennek egyik módját próbálja meg egyszerűen bemutatni.

 

Módosítás dátuma: 2015. március 30. hétfő, 09:55
Bővebben...
 
Rádióamatőr összeköttetések Tesla-hullámokkal?

2014 május elején Ábrahámhegyen volt egy kis rádióamatőr találkozónk. A találkozó nem csak arra volt jó, hogy megismerkedjünk kedves amatőr társainkkal, hanem kihasználhattuk a QTH adta lehetőségeket is. Próbáinkat segítette az alacsony elektromos zaj, és a magas panelházak hiánya. Sok szép összeköttetés sikeredett. Az utolsó előtti nap délutánján egy különös kísérletet hajtottunk végre, teljes sikerrel! Hogy mi volt ez a kísérlet? Az alábbiakban ismertetem.

Módosítás dátuma: 2015. január 07. szerda, 16:03
Bővebben...
 
Dr Gschwindt András nagyszerű cikke az NVIS antennákról

Mindig is érdekelt az NVIS antennákkal megvalósított kommunikáció. Tudom, hogy nem mindenkit hoz lázba a DX-munka, sokan jobban szeretnek inkább baráti kapcsolatokat ápolni a rádiózás segítségével, így az ő számukra is különösen érdekes olvasmányt jelenthet az alábbiakban letölthető cikk.

Tetszik a cikkben, hogy jól összeszedett munka és amellett sok lényeges "apró" részletre kitér. Több olyan trükköt is megtanulhattam belőle, amit előtte nem vettem észre a munkám során.

Hálás köszönetem érte a szerzőnek, Dr Gschwindt Andrásnak, azaz HA5WH-nak!

Attachments:
Download this file (NVISUJ2.pdf)Dr Gschwindt András nagyszerű cikke az NVIS antennákról[Dr Gschwindt András nagyszerű cikke az NVIS antennákról]261 Kb
Módosítás dátuma: 2013. október 27. vasárnap, 12:52
 
A fojtó-balun működése

Egy olvasóm kérdése döbbentett rá, hogy talán érdemes lenne foglalkoznom itt az u.n. „piszkos balun” működésével, mivel az első látásra nem tűnhet egyértelműnek.

 

Módosítás dátuma: 2016. június 22. szerda, 06:54
Bővebben...
 
« ElsőElőző12KövetkezőUtolsó »

1. oldal / 2

bottom
top

Olvasóink

Oldalainkat 68 vendég böngészi

A legújabbak

A legnépszerűbbek


bottom