top
logo


Leleményes széles sávú Logper antenna

Egy barátom Logper antennát készített az UHF rádióamatőr sávra. Erőfeszítéseit látva ráébredtem, hogy nekem nem ezt az utat kellene választanom. Az Interneten kezdtem keresgélni, és belebotlottam a kézenfekvő megoldásba.

Egy TV-antennákat is forgalmazó cég honlapjára tévedve megdöbbenve láttam, hogy kedvező áron kapható egy széles sávú Logper antenna az UHF TV sávra. Szerencsére az adatlapon a frekvenciagörbe is megtalálható volt.

A közölt grafikon alsó határa 460MHz. Arra tippeltem, hogy talán még 433MHz-en is használható lenne ez az antenna belenyugodva az esetleges csekély teljesítménycsökkenésbe.

Egy gondom volt csupán, a 75 ohmos talpponti impedancia. Persze hallottam már amatőr társaimat mikor azt mondták: "Mit köll annyit vacakolni? Rákötöd az RG58-at, azt', hadd szóljon!". Na ennél én makacsabb vagyok, így körülnéztem, van-e használható impedancia transzformátor a 75 és az 50 ohmos koaxiális kábelek közt. Szerencsére találtam (létezik más módszer is, ld. majd a cikk végén).

Fellelkesedve beszereztem az antennát és 5 méter RG-6U kábelt. Legyártottam az antenna levezető kábelét végén az illesztővel és rögtön ki is próbáltam.

Az antenna levezető kábel 4,2méter hosszú RG-6U fajta, melynek az antennával átellenes végére került az illesztő transzformátor. Az illesztő tovább folytatódott egy  RG-58 fajta 50 ohmos 15 centis kábeldarabbal, melynek végére BNC-dugót krimpeltem. Ez csatlakozott a Wouxun KG-UVD1 rádióra.

A rádió 4 wattal adott.

Először SWR-mérőt iktattam be, ami stabilan 1,3-at mutatott az antenna és a kábel össze-vissza "tekergetése", mozgatása ellenére. Megnyugodhattam.

A további teszteket az amatőr UHF sávon HA5FTL, Tamás barátommal végeztük aki egy J-pole antennával volt. Az összeköttetés körülbelül S6-tal folyamatosan fenntartható volt. Ugyanezt az összeköttetést ugyanazokkal a helyszínekkel a Moxon és J-Pole antennákkal egyáltalán nem tudtuk létrehozni a mostoha terjedési viszonyok miatt.

A polarizációs síkok egyeztetéséről a tesztek során nem felejtkeztünk el. :-)

Az antenna igencsak jól teljesített.

A tesztek során figyeltem meg, hogy a koaxkábel árnyékoló harisnyája nem  sugároz észrevehetően a használt 4 watt esetén. Az SWR értéke akkor sem változott, amikor hajlítgattam és fogogattam a kábelt. Ezért nem használok hozzá balunt.

Az említett cég honlapján van egy másik antenna is, ami sokkal kisebb méretű és súlyú. Kirándulások és kitelepülések alkalmával hasonlóan jól használható lehet, némileg szerényebb nyereség mellett. A boltban kézbe vettem és tetszett ez is. Nagyon kézreálló, helyes kis antenna. Nagy szívfájdalmam, hogy PMR-re sajnos ilyen külső antennát nem szabad rákötni a hatályos jogszabályok értelmében...

 


Másik táplálási módszer:

 

E cikk megírása után találkoztam HA5NVG, Attilával aki elmondott egy másik egyszerű kábel illesztési lehetőséget. Hazaérve ki is próbáltam és működik. A módszer a következő.

Az egész beállításhoz használt összeállítás az alábbi ábrán látható.

Egy SWR-mérő antenna oldali csatlakozójára (ANT) ráteszünk egy BNC-s T-elágazást s arra egy 50 ohmos lezárót. A T-dugó másik ágára pedig a lezáratlan, behangolandó tápvonalat csatlakoztatjuk.

A Logper antennákat többnyire a keskenyebb (azaz rövidebb sugárzókat tartó) végükön táplálják, így lehúzzuk az azt lezáró (fekete műanyag) védőkupakot és kicsavarozzuk a zártszelvényben futó koaxiális kábel meleg erét a csatlakozóból (ennek a kábelszakasznak a másik végén van a gyári csatlakozó). Erre a szabaddá tett kábelvégre ideiglenesen a behangolás idejére rászerelünk egy beforrasztható sorkapcsos, pár centis, 50 ohmos kábeldarabot a végén egy csatlakozóval, ami illeszkedik az SWR mérő antenna csatlakozójához (a T-dugóra). A 75 ohmos tápkábel (30 centivel legyen hosszabb, mint amekkorát használni szeretnénk, hogy lehessen miből levagdosni) a csatlakozóval legyen véglegesen felszerelve az antennára a másik (hosszabb sugárzókat tartalmazó) végén elhelyezkedő (gyári) csatlakozóra! Ennek a kábelnek a szabadon hagyott végéből csipkedünk le majd darabokat a behangolás során. Vegyük észre, hogy ekkor a kábel csak végigmegy az antenna zártszelvényén, de az antenna nem vesz részt a mérésben! Csak azért csináltam így, mert egyszerűbb és talán pontosabb is lehet...

A rádiót beállítjuk a kívánt frekvenciára, majd SWR-t mérünk vele. Ha nagyobb 1,3-nál, akkor lecsípünk a szabadon hagyott kábelvégből egy centit (a hullámhossz 1-2%-át), majd ismét mérünk. Ezt ciklikusan csináljuk mindaddig, míg az SWR 1,3 körüli nem lesz. Ügyeljünk arra, hogy minél közelebb jutunk a megfelelő kábelhosszhoz, annál többet számít minden további lecsípett darab, tehát a vége felé óvatosan, aprólékosan érdemes eljárni! Könnyen túlszaladhatunk és akkor kezdhetjük előlről a vagdosást, miközben a kábelünk egyre csak fogy...

Ezek után leszereljük az antenna végéről az SWR-mérőt a csatlakozóval és visszaállítjuk a csatlakozást a zártszelvényben az eredeti állapotára.

Utána áttesszük a BNC-s toldalékot a tápkábel behangolt (megcsípkedett) végére és Még egyszer SWR-t mérünk. Ennek már megfelelőnek kell lenni!

Rádugjuk az antennára a védőkupakot és készen is vagyunk.

Azért ajánlatos megállni 1,3-nál (UHF esetén), mert a csatlakozó rászerelésével kerül az SWR  a kívánatos 1-hez még közelebb.

A módszer használható bármilyen frekvencián és bármilyen kábellel. De egyet sose felejtsünk el! Csak azon a frekvencián működik jól ez az utóbbi módszer, amire behangoltuk a kábelt, mert ilyenkor maga a kábel hossz felelős az illesztésért.

Remek ötlet!

Megjegyzés: Mindkét módszert kipróbálva az 1:1-es balun megoldás érzékelhetően jobbnak bizonyult a kábelhangolásos módszernél. A kábelhangolásos csípkedés csak közelítés lehet a kívánatos állapothoz, talán ez lehetett a különbség oka.

Módosítás dátuma: 2011. október 04. kedd, 09:13
 

bottom
top

Olvasóink

Oldalainkat 29 vendég böngészi

A legújabbak

A legnépszerűbbek


bottom