top
logo


GPS koordináta kinyerése a Google Térképről (régi változat)

Már többször tapasztaltam, hogy a Google Térképről mások által kinyert GPS-koordináták valahogyan "mellé lőttek". Az alábbiakban bemutatok egy egyszerű és gyors módszert (Laza nevű olvasóm javaslatára), amivel a GPS koordináták könnyedén és pontosan meghatározhatók a térképről.

Tehát nyissuk meg a Google Térkép (térképek) honlapját! Ha valamiért az új (és egyenlőre eléggé elfuserált) térkép felület jelenne meg, úgy a jobb alsó térfélben a kis fogaskerékre kattintva válasszuk a saját helyeket! Ekkor már a jól megszokott felületet kapjuk.

A kereső mezőbe írjuk be a kívánt címet! Ha nincs ilyen, akkor a nagyító gombokkal és az egérrel való mozgatással (megfogva a térképet) hozzuk be a kívánt célterületet! Különösen fontos, hogy nagyítsunk rá teljesen a célpontra! Ennek fontosságára Krisztina nevű olvasóm segítségével döbbentem rá, amit ez úton is köszönök Neki. Az alacsonyabb felbontások esetén teljesen más, akár több száz méterrel is mellé lövő koordinátákat kaptunk!

Ha a 45-fokos (térbeli szerű) nézet jelenik meg, kapcsoljuk ki a 45 fokos funkciót, mert különben nem tudjuk pontosan bejelölni a kívánt célpontunkat!

A célponton nyomjunk jobb egérgombot és válasszuk a "Mi található itt?" pontot! Ekkor a böngésző címsorában megjelenik a pontos koordináta is. Ezt csak ki kell másolnunk.

Például a címsorban a következő látható:

https://www.google.com/maps/place/47%C2%B029'37.7%22N+19%C2%B003'33.8%22E/@47.493808,19.059382,185m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0

Ekkor a koordináta a @ utáni két számsorozat, amit itt a példán besárgítottam...

Sajnos a Google is beleesett a "Microsoft betegségbe". Minden áron javítani akarnak... Még akkor is, ha az a valami már teljesen jó, megfelelő és az egész világ megszokta és használja. Így lehet, hogy majd eltérés mutatkozik a kezelést illetően a cikkemben leírtakhoz képest. Például a "Mi található itt?" megnyomása idáig felhozott egy kis ablakot, amiből a koordináta egyszerűen kimásolható volt. Mostanra a Google fejlesztőcsapatában valami zseni Firefox böngésző használata esetén elrontotta ezt a lehetőséget, így az ember kénytelen a címsor béli ákombákomból kivadászni a koordinátát. Ilyenkor próbáljuk meg Internet Explorerrel, hátha ott működik!

Ha rendelkezünk GPS-készülékkel, akkor a koordinátát megadva a navigáció a célpontra vezet minket. iGO8 esetén a keresés menüben a Koordináták szerint funkciónál adhatók meg a számsorok...

Ha más formátumban van szükségünk a koordinátákra (pl. Garmin esetén), akkor ezt az átszámoló kalkulátort használhatjuk. Itt a hagyományos GPS koordinátát a "Position:" kezdetű adatbeviteli mezőbe kell beírni és fentről a második Calc gombot megnyomva a lenti táblázat az összes fajta formátumba átszámolja azt!

Ha több koordinátát is át kell számolnunk, a bal oldali menüből válasszuk a Batch Convert-et!

Sok sikert kívánok!

Kiegészítés: Egy kedves olvasóm kérdezte, hogyan lehet a Google térképen egy általunk megadott kordinátát, vagy kézzel kijelölt pontot, vagy berajzolt területet felirattal és képpel ellátni? A dolog nem volt kézenfekvő, de végül mégiscsak kiderült, http://www.google.hu/mapmaker

Itt az általunk kijelölt pontokat, területet feliratokkal, megjegyzésekkel és képekkel lehet ellátni. Álljon itt egy példa erre!

Utószó:

Cikkem közzé tétele után kaptam levelet egy kedves olvasómtól Gábortól, amit ezúton is köszönök Neki.

Nos, Gábor jegyezte meg, hogy a koordináták megszerzésére van egy másik egyszerű módszer is. Valóban, ez is egy jó módszer. De én a Google Térképről írtam, mivel sokan ezt ismerik...

Módosítás dátuma: 2016. március 02. szerda, 10:00
 

bottom
top

Olvasóink

Oldalainkat 33 vendég böngészi

A legújabbak

A legnépszerűbbek


bottom