top
logo


Apró trükkök UBUNTU-ra

Az alábbiakban apró, de hasznos trükköket írok le. A lista remélhetőleg az idővel bővülni fog.

 

PPTP VPN beállítása:

 

A Hálózati kapcsolatok ikonon jobb egérgombbal kattintva válasszuk a Kapcsolatok szerkesztése lehetőséget! Itt a VPN fülön a Hozzáadás gombot. A feljövő panelon a PPTP-t válasszuk, majd Létrehozás. Ezután töltsük ki a megjelenő alábbi ablakon az Átjáró (IP-cím), Felhasználónév és NT tartomány megléte esetén az NT tartomány mezőket!

A beállítás első lépése

A Speciális gombra kattintva az alábbi ablak szerint állítsuk be a feljövő panelt!

A beállítás második lépése

Hagyjuk jóvá az ablakokat (OK)! Ezután még a tűzfalon (ha be van kapcsolva) engedélyeznünk kell a 1723/TCP bejövő portot, valamint (ha UFW tűzfalat használunk), akkor megnyitva a /etc/ufw/before.rules fájlt egy üres helyre beírjuk az alábbi két sort:

-A ufw-before-input -p 47 -j ACCEPT

-A ufw-before-output -p 47 -j ACCEPT

Mentsük a fájlt és zárjuk be!

Próbáljuk meg a csatlakozást a Hálózati kapcsolatoknál az imént létrehozott VPN-kapcsolatunkra kattintva!

 

Epson Aculaser M1400 nyomtató életre keltése:

Sajnálatos módon az Epson honlapján az Epson Aculaser M1400 nyomtatóhoz nincsen támogatás Linux-ra. mivel a gyártó felmondta a szerződést a Linuxos szoftvert készítő alvállalkozóval. Szerencsére a nyomtatónak vannak klónjai (teljesen ugyanúgy is néznek ki kívül és belül egyaránt). A klónok egyaránt működnek a Xerox Phaser 3010 driver-ével, ami innen tölthető le. Érdemes ezt feltelepíteni az Epson M1400 nyomtatóhoz.

Érdemes továbbá a cups-filters komponenst is feltenni a sudo apt-get install cups-filters -y paranccsal.

 

Gondok a CUPS-PDF-fel:

A CUPS-PDF a PDF-CREATOR-hoz hasonló szolgáltatás. Újrainstallálás esetén előfordul, hogy a következő üzenetet kapjuk, ha az Ubuntu 12.04-ben a Rendszerbeállítások / Nyomtatás funkció elérésekor a PDF nyomtatón jobb egérgomb tulajdonságokat választva a Beállítésok fülön a Nyomtatóállapot sorban a következőt olvashatjuk: "Leállítva - Backend /usr/lib/cups/backend/cups-pdf does not exist!".  Ennek eredménye az, hogy a ~/PDF mappában nem jelennek meg a virtuálisan kinyomtatott pdf dokumentumok, hanem a nyomtatási sorban várakoznak. Ez orvosolható a következő módon:

Alt+F2 megnyomásával megjelenik a DASH kezdőoldala, ahol gépeljük be terminal, majd a megjelenő terminálba gksudo firefox ha Firefox-ot használunk. Ha mást, akkor azt írjuk a gksudo mögé! Ekkor (a jelszó megadását követően) admin jogokkal megjelenik a Firefox. A címsorba ekkor írjuk be:

http://localhost:631/

Ekkor bejön a CUPS vezérlőfelülete. Itt a fenti menüsorból a Printers-t válasszuk, majd a Resume printer műveletet. A jelszó megadása után helyrezökken minden és a nyomtatási sorból átkerülnek a pdf-ek a PDF mappánkba.

 

Flipora Search eltávolítása

Előfordul, hogy kéretlenül is a Firefox böngészőnkre telepszik a Flipora Search nevű komponens. Engem nagyon zavart és gyanítom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. A megoldás egyszerű. A Firefoxot elindítva a menüből kiválasztjuk az Eszközök / Kiegészítők / Kiterjesztések pontot. A bejövő ablakban a Flipora sorban az eltávolítást választjuk, majd újra indítjuk a Firefox-ot.

 

Ubuntu telepítő készítése USB-egységre

Gyakran szükségünk lehet egy USB-s pendrájvra, amivel elindítható egy lerobbant számítógép (ha a hardver amúgy rendben van), vagy telepítenünk kell az Ubuntut. A 12.04 LTS-en (és újabbaknál) a Dash-ba elég begépelni, hogy Indítólemez készítő. Be is jön a program és könnyen előfordulhat, hogy mikor a rendszerbetöltőt akarja kiírni, akkor hibaüzenettel leáll (mert nincs jogunk). Erre kínál egyszerű megoldást, ha terminálba begépeljük gksudo usb-creator-gtk

Azonnal működni fog a dolog...

Újabban létezik több Live Usb creator program. Ilyen pl. a Rufus is. Ez azért is jó, mert képes UEFI-kompatibilis telepítőket generálni az újabb alaplapok számára (pl. Gigabyte BRIX 3000).

 

Ha nincs kép a monitorunkon a telepítést követően

Előfordulhat, hogy a telepítés során hibás videokártya vezérlő program települ (pl. Abit BD7II alaplap + Nvidia FX550 AGP-s videokártya). Bosszantó, hogy a sötét képernyő előtt ülve tehetetlennek érezzük magunkat. Mégse veszítsük el a csüggedésünket! Vigyor A gépet indítsuk újra reset gombbal, majd amikor az Ubuntu újra indul (tehát nem a BIOS indulása alatt, hanem mikor már az Ubuntu kezd betölteni) nyomjuk meg párszor a Ctrl + Alt + Del gombokat. Ismét újraindul a gép és bejön egy kis táblázat, ahol válasszuk az Ubuntu helyreállító módot! A belyövő pontok közül válasszuk a root nevűt!

Amikor parancssort kapunk (#-vel kezdődik) írjuk be az alábbiakat.

mount -o remount,rw /

apt-get purge nvidia*

sync

reboot

Újraindítva a gépet, vélhetően lesz már kép...

 

Hol is tárolódnak a háttérképek a gépünkön?

Az aktuális háttérképünk a ~/.cache/wallpaper mappában vannak. A ~ a saját mappánkat jelöli. Ide bármikor van jogunk képeket másolni.

A rendszer által gyárilag adott képek pedig itt tárolódnak: /usr/share/backgrounds/
Ide csak rendszergazdaként tudunk bármit is bemásolni! Általában nincs is rá szükség, mivel az előző mappában tárolható a kép.

Módosítás dátuma: 2017. november 14. kedd, 12:03
 

bottom
top

Olvasóink

Oldalainkat 63 vendég böngészi

A legújabbak

A legnépszerűbbek


bottom