top
logo


Ubuntu és a mobil Internet

 

A minap egy barátomnak telepítettem Ubuntut a gépére. A végén szembesültem a ténnyel. A Vodafone által, a MobilNet 14-hez adott K3806-Z Mobil-K3806-Z dongleSticket nem ismeri fel alapból az Ubuntu 10.04 LTS.  Napok teltek el a vergődéssel, mire megtaláltam a megfelelő megoldást. Előfordult már velem hasonló, más mobilszolgáltatókkal is. Az e téren szerzett tapasztalataimat a különböző szolgáltatókra elkülönítve az alábbiakban adom közre.

Vodafone:

A Neten böngészve találtam három megoldási javaslatot. Harmadiknak találtam a nekem működőt, és ez remekül bevált. Az egésznek az alapja egy Betavine Connection Manager nevű ügyes program. Ennek telepítése előtt viszont az alábbi szükséges csomagokat fel kell telepíteni a felsorolás sorrendjében!

Először is nem árt a telepítés idejére rendelkeznünk működő Internet kapcsolattal. Hívjuk be az Alkalmazások / Kellékek / Terminál-t. Ott írjuk be:

sudo apt-get update

majd adjuk meg a jelszónkat! Utána gépeljük be:

sudo apt-get install python-gudev

A telepítsé során ha kérdés merül fel, válaszoljunk Y-t!

Ezek után töltsük le az alábbi három csomagot (a cikk aljáról) és az alábbi sorrendben telepítsük fel!

python-messaging_0.5.11-1_all.deb

wader-core_0.5.7-1_all.deb


és végül a

bcm_2.99.14-1_all.deb

Ezek után állítsuk le a gépet és dugjuk be a Mobil-Sticket!

Indítsuk el a rendszert és lépjünk is be! Ha ekkor nem jelenik meg a PIN-kódot kérő panel, úgy az Alkalmazások / Internet almenüben megtaláljuk (szokásos Vodafone ikonja van) a programot, amit indítsunk is el!

 

A PIN-kódot megadva csak hagyjunk mindent jóvá és csukjuk a programot be! Erre már csak akkor lesz ezután szükségünk, ha valami elállítódik.

Állítsuk be a Hálózatkezelő kisalkalmazásban (kapcsolatkezelőben) a Vodafone mobil Internetünk PIN-kódját és pipáljuk ki az automatikus indítást és a mindenki számára engedélyezést!

 


 

Telenor / T-Mobile:

Itt az internet beizzítása jóval egyszerűbb. Gyakori, hogy a Telenoros mobil sticket rádugva a gépre, az nem akar azonnal csatlakozni még akkor sem, ha kézzel a hálózati beállításokban beállítunk mindent. Ekkor nekem az szokott segíteni, hogy az Alkalmazások / Ubuntu Szoftverközpont /  Szerkesztés / Szoftverforrások (jelszómegadás után) / Egyéb szoftver panelen engedélyezzük a http://archive.canonical.com/ubuntu lucid partner sort, majd bezárjuk a panelt. Ezután pedig ugyanitt a szoftverközpontban a keresőmezőbe beírjuk a modesw szórészletet és a bejövő találatok közül a mode switching data kezdetűt feltelepítjük. A gépet újraindítva már felismeri a mobil egységet.

Állítsuk be a Hálózatkezelő kisalkalmazásban (kapcsolatkezelőben) a Telenor mobil Internetünk automatikus indításátés a mindenki számára engedélyezést!


 

Mi van akkor, ha sehogy sem sikerül a Mobil-Sticket beindítani?

Erre az esetre is van egy végső megoldás. Ne mobil sticket használjunk, hanem Mobil Access Point-ot! Ez kapható a szolgáltatóknál. Egy kis dobozka, ami akkumulátorról (is) üzemel. Belerakható az előfizetéshez tartozó SIM-kártya, és egyben egy kis Wi-Fi Router is. Tehát vezeték nélkül kapcsolódhatunk a kis dobozkához és a Mobil Internetet használhatjuk akár több gépről is egy időben és egyszerre (csak akkor hamarabb elfogyhat az előfizetett kvótánk).

 


Fontos:

 

Jó, ha tudjuk, hogy a Mobil Internet gyakran tömörített kommunikáció. Így egy esetleges beállításnál ezt válasszuk (pl. tömörített előfizetéses)!

Sok sikert a telepítéshez és használathoz!

Attachments:
Download this file (python-messaging_0.5.11-1_all.deb)python-messaging_0.5.11-1_all.deb[Első csomag]0 Kb
Download this file (bcm_2.99.14-1_all.deb)bcm_2.99.14-1_all.deb[Harmadik csomag]0 Kb
Download this file (wader-core_0.5.7-1_all.deb)wader-core_0.5.7-1_all.deb[Második csomag]0 Kb
Módosítás dátuma: 2013. október 17. csütörtök, 20:50
 

bottom
top

Olvasóink

Oldalainkat 66 vendég böngészi

A legújabbak

A legnépszerűbbek


bottom