top
logo


EDIMAX EW-7711UMn WiFi USB adapter telepítése Ubuntura

Barátaim (akik persze Ubuntu Linuxot használnak) egy napon úgy döntöttek, szakítanak a lakást keresztül-kasul szövő kábel makarónival... A Routerük képes volt a Wi-Fi kapcsolatra, így már csak egy USB-s Wi-Fi adaptert kellett beszerezni. Az üzletben (nem tudni miért) a választásuk az EDIMAX EW-7711UMn típusra esett. Boldogan haza is vitték, be is dugták és meglepődve tapasztalták, hogy nem működik. Ekkor hívtak segítségül engem...

Szokásom szerint rögtön felütöttem a Google-t és megnéztem, mi újság a nagyvilágban ezzel a problémával kapcsolatban. Hosszas keresgélés után végül belebotlottam a megoldást adó leírásba.

Végigcsinálva az ott leírt szükséges lépéseket, azonnal működni kezdett a WiFi "bigyó"... Az alábbiakban zanzásítva közreadom a teendőket.

Bevezetőül még csak annyit, hogy ez az adapter két különböző családba tartozó belső áramkörrel kerül forgalomba. Az egyik a Ralink (RTL) rt2870sta moduljához való míg a másik az rt3070sta modulhoz való. Az Ubuntu (9-től fölfele) sajnos nem a megfelelő vezérlő programokat (modulokat) tölti be és ezért nem működik rendesen az adapter. Ahhoz, hogy minden rendben alakuljon, a tévesen betöltődő modulokat ki kell tiltani a /etc/modprobe.d/blacklist.conf állományban, ami annyit jelent, hogy pár sort be kell írnunk az alábbiakban leírtak szerint.

De haladjunk sorban!

Dugjuk be a Wi-Fi adaptert a számítógépbe, és Terminál ablakból (Alkalmazások / Kellékek / Terminál menü-útvonal) adjuk ki az alábbi parancsot

lsmod | grep rt

A megjelenő sorok közt (az első oszlopban) keressük meg az rt2870sta vagy az rt3070sta szövegrészt. Ha nem működik a WiFi adapterünk (persze pont ezért olvassuk ezt a cikket) az annyit jelent, hogy az rt3070 szövegrészt találtuk. Ekkor a következőket kell tenni.

Először is a Terminálba lőjük ki az imént észlelt betöltődött modult. Ehhez adjuk ki a Terminálban a

rmmod rt3070sta

parancsot, és távolítsuk el a bedugott adaptert is!

Továbbra is a Terminálban adjuk ki az alábbi parancsot!

gksudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf

Ekkor jelszót kér, amit gépeljünk is be! Ekkor a megfelelő jogokkal megnyitja a megfelelő konfigurációs állományt egy szövegszerkesztőben.

Az ott lévő szöveg legaljára másoljuk oda az alábbi sorokat!

blacklist rt2x00usb
blacklist rt2x00lib
blacklist rt2800usb

Mentsük a változást és lépjünk ki a szövegszerkesztőből!

Az adaptert visszadugva a gépbe a Wi-Fi kapcsolat ezután már az egyébként szokásos módon létrehozható!

Ha nem működik mégsem, úgy a cikk elején említett angol nyelvű honlapon található további segítség is...


Sok sikert kívánok!

Módosítás dátuma: 2012. március 09. péntek, 21:05
 

bottom
top

Olvasóink

Oldalainkat 67 vendég böngészi

A legújabbak

A legnépszerűbbek


bottom