top
logo


Az Ubuntu beállítása a telepítést követően

Noha a Linux jól kitalált rendszer, mégis előfordulhatnak a kezdeti használatával kapcsolatos problémák, nehézségek. Ez a cikk ezeket az eseteket hívatott segíteni. Az alábbiakban több témát is érintek majd néhány soros részletekben. Nem magyarázom el a megoldások elvi hátterét, kizárólag a megoldások lépéseire szorítkozom.

 

Pontosabban a témakör és a hibajelenség után következik a megoldás. A leírások magyar nyelvű Ubuntu 10.04LTS 32 bites változatot, Gnome ablakozó rendszert  és működő Internet kapcsolatot feltételeznek. Nagy az esély, hogy a megoldások más verziókon, illetve más rokon disztribúciókon (Debian...stb) is működnek. A 64 bites Ubuntu feltelepítését egyelőre normál munkaállomásokra nem ajánlom! Sokkal problémamentesebb a 32 bites változat.

Az ennél újabb 12.04-es (Precise Pangolin) verzió esetén az alábbi javaslataim közül már több is érvényét vesztette. Ezeket a szövegrészeket az elejüknél aláhúzással jelöltem illetve, ha csak a szövegnek egy bizonyos részlete vesztette érvényét az új rendszer esetén, akkor azokat is aláhúztam (pl. az apt-get install gufw... sorban)!

Kezdjünk is neki!

 


A 32 bites Ubuntu normál telepítése után végrehajtandó javasolt beállítások, módosítások

Az Alkalmazások / Kellékek / Terminál pontot választva bejön egy parancssori ablak. Itt üssük be:

sudo su

majd adjuk meg a telepítés során beállított jelszót! Ezek után gépeljük be:

apt-get update && apt-get upgrade

Miután lefutott, akkor pedig

apt-get install -y gufw mc ssh gimp amsn wifi-radar thunderbird thunderbird-locale-hu firefox-locale-hu rar unrar vlc

parancs feltelepíti az install szó után felsorolt alkalmazásokat. Ezek után gépeljük be, hogy mc

Ekkor a terminál ablakban bejön a Midnight Commander (Norton Commander szerű). Az ablak Szerkesztés / Gyorsbillentyűk / Menüelérés billentyűjének elérése (F10) jelölőnégyzetet kapcsoljuk ki. Ezután az F10 gombbal lépjünk ki az mc-ből!

A Rendszer / Adminisztráció / Idő és dátum menüpontot válasszuk ki! A "Kattintson a módosításhoz" felirat bal felén lévő szürke pajzsra kattintsunk és adjuk meg a jelszót! Ezután a beállítások sorban a Kézi sort változtassuk a "Szinkron fenntartása internetes kiszolgálókkal" sorra. Ha az NTP támogatás nincs telepítve üzenet jön fel, nyomjuk meg az "NTP támogatás telepítése" gombot és adjuk meg a jelszót! Zárjuk be a megjelenő "Változások alkalmazva" ablakot, majd megint adjuk meg a jelszót. Kattintsunk most a (korábban szürke, de most sárga) pajzsra, majd zárjuk be az ablakot!

Kattintsunk a képernyő jobb felső sarkában a pontos időre, majd a bejövő panel alján a helyek-re és végül a szerkesztés gombra. A megjelenő Óra beállításai ablakban a Helyek fülön a hozzáadás gombot megnyomva a megjelenő panelen a Hely neve mezőbe beírjuk a települést, ahol lakunk. Bezárva az ablakokat végül kattintsunk ismét a pontos időre. Innentől fogva az idő fölé víve az egérkurzort extra információkat láthatunk...

Ha szeretjük a Windows-os kinézetű ablakokat, akkor kattintsunk a képernyőn egy üres területre a jobb egérgombbal, majd válasszuk az "Asztal hátterének beállítását". Itt a Témák fülön válasszuk a Clearlooks kinézetet!

A Rendszer / Beállítások / Képernyővédő menüt választva bejön egy ablak, amin a "Képernyő zárolása, ha a képernyővédő aktív" lehetőséget állítsuk be kívánságunk szerint. Otthoni felhasználásnál én ki szoktam kapcsolni, mert idegesít az állandó jelszókéregetés... Idegen helyen működő laptopon viszont érdemes bekapcsolni, ha nem akarjuk, hogy mások hozzáférjenek a géphez.

A Rendszer / Adminisztráció /Tűzfalbeállítások pontot választva bejön egy panel (gufw, amit már telepítettünk). Itt a bekapcsolva pipát kapcsoljuk be, majd alul a Hozzáadás gombot nyomjuk meg. Az Előre beállított fülön a Program mezőt változtassuk át Szolgáltatásra! Majd a (kezdetben FTP) legördülő listából válasszuk ki az ssh-t, majd a hozzáadás gombot. Tegyünk így a VNC-vel és a Samba-val is. Ez utóbbi csak akkor kell, ha Windows megosztást akarunk használni. Ha mi is el akarunk VNC-vel érni más gépeket, akkor a Be-t Ki-re változtatva és a VNC-t kijelölve adjuk hozzá! Az ssh-val tegyük ugyanazt, hogy ki-re is megadjuk! Zárjuk be a tűzfal ablakát az x-szel!

A Rendszer / Beállítások / Távoli asztal menüt választva a bejövő panelon pipáljuk ki a "Más felhasználók láthatják asztalát", vegyük ki a "Meg kell erősítenie...stb." pipát, és jelöljük be a "Felhasználónak meg kell adnia ezt a jelszót" és adjunk meg egy jelszót! Bezárhatjuk az ablakot, a gépünk VNC-vel és az imént megadott jelszóval elérhetővé válik.

Az Ubuntu alapból feltelepíti az OpenOffice 3.3-as verzióját. Az ismerőseim közül többeknek csak egy gondja volt vele az, hogy nem magyarul vannak a feliratok. Kipróbáltam több jótanácsot is, de sajnos eredménytelenül. Downgrade-elni meg nem akartam, elvégre fejlődünk... Jó megoldásnak tűnt viszont az OO lecserélése Libre Office-ra. Ez már tud magyarul rendesen. Az alábbi telepítési lépések nekem tökéletesen működtek. Az ötlet persze nem az enyém, hanem egy másik honlapon láttam. De itt tömörítve leírom a terminálba begépelendő utasításokat.

sudo apt-get purge openoffice*.*
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install libreoffice
sudo apt-get install libreoffice-gnome
sudo apt-get install libreoffice-l10n-hu libreoffice-help-hu
sudo apt-get install hunspell hunspell-hu

A fenti utasítássorozat leszedi az OO-t és felteszi a Libre Office-t.

Az Ubuntu által alapból, illetve a Skype honlapjáról letöltött és feltelepített Skype-ból hiányzik a magyar nyelvfájl. Azt e cikk alján lehet letölteni. Töltsük is le! Terminál ablakban adjuk ki a

sudo nautilus

parancsot, majd keressük meg a letöltött, tömörített nyelvi fájlt. Duplán kattintsunk rá (ekkor megnyílik a kicsomagoló ablak benne a két fájllal), majd a nautilusra visszalépve keressük ki a (Fájlrendszer) /usr/share/skype/lang mappát, és oda húzzuk bele a kicsomagoló (File Roller) ablakból a két nyelvi fájlt! Jelentkezzünk be Skype-ba és az Options-ban (Beállítások) állítsuk be a Language (a Skype nyelve) mezőt Magyar (Hungarian)-ra!


Skype - nem működik a webkamera

Az Alkalmazások / Internet / Skype ikonon jobb egérgombbal kattintva kiválasztjuk az "Ezen indítóikon hozzáadása a panelhez" (vagy az Asztalhoz, ha arra van szükség inkább) pontot. Ekkor a felső sávban megjelenik a Skype indító ikonja. Azon az ikonon jobb egérgombbal a Tulajdonságokat válasszuk ki, majd a megjelenő "Indítóikon tulajdonságai" ablakocska Parancs mezőjébe írjuk be:

env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype &

Ezután az esetek többségében már működik a webkamera.


 

A Java lecserélése jobban működő változatra

Az Ubuntu telepítésekor alapból az OpenJDK családba tartozó Java futtatókörnyezet települ fel. Ez számos esetben nem megfelelő, ezért az Alkalmazások / Ubuntu szoftverközpontot megnyitva a bal oldalon a Telepített alkalmazásokra kattintunk, majd fent a keresőmezőbe beírjuk: java
Ekkor bejönnek a telepített OpenJDK-val kapcsolatos dolgok, melyekre rákattintva eltávolítjuk azokat.

Ezek után a már megszokott módon behívunk egy Terminált, majd kiadjuk az alábbi parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update && sudo apt-get install oracle-java8-installer
java –version


Attachments:
Download this file (skype_hu_2.2.0.25.tar.gz)skype_hu_2.2.0.25.tar.gz[Magyar nyelv-fájl a Skype-hoz.]0 Kb
Módosítás dátuma: 2014. január 31. péntek, 20:56
 

bottom
top

Olvasóink

Oldalainkat 65 vendég böngészi

A legújabbak

A legnépszerűbbek


bottom