top
logo


Az AD8950 kimeneti amplitúdó stabilizálása

Rengeteg alkalmazása lehet egy DDS áramkörnek. Többnyire szignálgenerátorokban és VFO-kban használják őket.

Kínából manapság könnyedén és olcsón beszerezhetők az AD9850 /9851 IC-ken alapuló DDS modulok. Az AD9850-es verzió kapcsolási rajza az alábbi.

A kapcsolási rajz

 

Amint használni kezdjük az ilyen modulokat, azonnal beleütközünk egy nagy problémába. A kimenő jel szintje a frekvencia növelésével jelentősen csökken. Ennek a jelenségnek a kiküszöbölésével foglalkozik ez a kis cikk is.

 

Ha az alábbi típusú, vagy hasonló DDS-modullal rendelkezünk, akkor az AD9850 12-es lába a D/A konverter  referencia feszültségét adó RSET láb (nem tévesztendő össze a Berg csatlakozósorra kihozott RESET lábbal!).

Az R6 jelzésű, 3,9k ellenállás ezt a lábat a testre köti. Ha az ellenállást kiforrasztjuk (az elektrosztatikus feltöltődés veszélyeit figyelembe véve és elkerülve), akkor az Rset láb szabadon vezérelhetővé válik.

A DDS modul

A vezérléshez az alábbi egyszerű kis áramkör tökéletesen megfelelő.

A szabályzó áramkör kapcsolási rajza

A baloldali RF input a DDS panel szinuszos kimenetére csatlakozik. A D1-D2 diódák a DDS kimeneti jelének amplitúdójával arányos egyenfeszültséget állítanak elő. Az LMC7101 műveleti erősítő helyett az LM324 is megfelelő. A műveleti erősítő a diódák és az R4 potenciométer csúszka-feszültsége különbségének durván a -82-szeres (invertált) erősítése után a kimenetével vezérli a 2N7000 FET Drain-Source ellenállását, mely közvetlenül az Rset láb (a DDS kapcsolási rajzon tévesen REST van) feszültségének szabályzását látja el. Ha az erősített feszültségkülönbség kicsi, akkor a FET nem nyit annyira ki, ha nagy, akkor jobban kinyit. A megépítés során az Rset vezérlő kimenetet a kiforrasztott ellenállás AD9850 felé eső padjára kell forrasztani! A kapcsolási rajzon nincs feltüntetve az integrált áramkör tápfeszültség bevezetése. Ezt az alkalmazott IC adatlapja alapján kell egyedileg megoldani célszerűen egypolaritású tápfeszültség alkalmazásával.

Az Interneten gyakran lehet látni a kimeneti szint szabályzásának problémáját megoldani szándékozó másik megoldást, mely nem az Rset lábat vezérli, hanem csak állandó amplitúdójú erősítőt alkalmaz. Annak a módszernek az a baja, hogy sokkal bonyolultabb, nehezebben kézben tartható és gyakran jelentős torzítást is belevisz a kimeneti jelalakba.

Ez a megoldás egyszerű, nem igényel különleges, drága, nagyfrekvenciás alkatrészeket, és torzítást sem visz bele a kimenetbe. A szabályzás alacsony frekvenciájú, kvázi-stacioner.

Az áramkörnek további előnyei is vannak. Ha például a DDS kimenetét rögtön egy szélessávú erősítőre kötjük, akkor a diódák annak a kimenetére is csatlakozhatnak és az egész szabályzásába beavatkozhatnak. Ilyenkor persze a 82-szeres erősítés csökkentendő. Érdemes lehet az IC erősítését beállító ellenállást (82k) 100k-s potenciométerre cserélni. Így könnyedén az adott helyzethez igazítható a kis áramkör erősítése. A diódák nyitófeszültségének hatását a szabályzó kör automatikusan kikompenzálja.

A kis kiegészítő áramkört minimum 9 voltos stabilizált tápfeszültségről érdemes működtetni. Működés közben itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=Rn2DQ39wHPk

Látható, hogy a kimenő szint széles frekvenciatartományban állandó.

Sok sikert kívánok a megépítéshez!

Módosítás dátuma: 2017. október 24. kedd, 17:54
 

bottom
top

Olvasóink

Oldalainkat 7 vendég böngészi

A legújabbak

A legnépszerűbbek


bottom