top
logo


Környezetbarát gyepszegélyek

A fűnyírás során gyakori problémám volt a falak, kerítések mentén a gyep lenyírása hagyományos fűnyíróval. A fűnyíró ugyanis nem fér oda a falhoz, mivel (sajnos) a kerekei és a műanyag borítás ezt nem teszik lehetővé. Így a nyírásból mindig kimaradt egy kb. 20cm-es sáv. Okos emberek kitalálták erre a problémára a kézi (damilos) szegélynyírót, de nálam a macera mennyiségét ez nem csökkentette. További gondom volt a levágott fű hasznosítása. Van komposztálóm, de az nem képes elnyelni a "termelődő" fűmennyiséget. A szabadon hagyott helyeken folyamatosan megjelenő gaz ellen is jó lett volna valami környezetbarát megoldást kieszelni.  E három probléma megoldására született az alábbi megoldásom.

A lenyírt füvet a fűnyíró tartályából a fal melletti 20cm-es sávra 3-4cm vastag rétegben szórtam. Ez megakadályozta az alatta lévő növények napfényhez jutását így semmi nem is nőhet a szénaréteg alól ki. Miután az így lerakott sáv pár napon belül lelapul, összetapad és megszárad a fűnyíróval könnyedén rámehetünk és a gyep szélét is rendesen lenyírhatjuk.

A szénasáv lerakása előtt a már kinőtt nagyobb gazt húzzuk ki, mert az ellen a takaróréteg már nem hatásos!

A lerakott széna nem károsítja a környezetet, nem is csúnya. Mivel összetapad, könnyen felszedhető és elszállítható, ha már nincs rá szükség. Minden olyan helyen alkalmazható, ahol a gyomok növekedését meg akarjuk akadályozni.

A kertészeti boltokban kapható faháncs törmelék, amit például a tuják tövére (a kialakított tányérba) szórhatunk. Ez megakadályozza az öntözés utáni gyors párolgást a nagy kánikulában és télen a gyökerek elfagyását. Továbbá segíti a talaj baktériumainak és gombáinak túlélését aszályos időben. A faháncs helyett is alkalmazható a szénaréteg mivel öntözéskor a vizet könnyedén átengedi, és utána újra összetömörül. Öntözéskor az erős vízsugár szétzilálja a réteget, ezért inkább permetszerűen öntözzünk ezeken a helyeken.

Módosítás dátuma: 2011. október 03. hétfő, 08:55
 

bottom
top

Olvasóink

Oldalainkat 10 vendég böngészi

A legújabbak

A legnépszerűbbek


bottom